A început un nou an şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a revenit în atenţia publică într-un nou scandal legat de trafic de armament pentru structuri acuzate de terorism. Revista Next, din Taipei, a scris că Mircea Băsescu este suspectat că a asistat la redirecţionarea unor arme către grupări din Africa şi Orientul Mijlociu, acuzate de terorism. Armele - 1.800 de tone de grenade, fumigene şi mine care fuseseră trimise în Bulgaria pentru a fi distruse - ar fi ajuns în mâinile Hezbollahului libanez şi ale Frontului pentru eliberarea enclavei Cabinda din Angola. Calificând informaţiile drept \"fără nicio bază\", Ministerul taiwanez al Apărării a afirmat că muniţia a fost distrusă în Bulgaria în 2009, de Explomo Technical Services, o companie cu sediul în Singapore.
Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că va demara acţiuni judiciare în cazul în care afirmaţiile presei locale, privind un presupus caz de trafic de armament vechi către Angola prin intermediul familiei preşedintelui României, se dovedesc adevărate, relatează Taiwan News, în pagina electronică. Directorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentru Armament al Ministerului, Wang Kuo-pin, a subliniat că ministerul este foarte precaut în privinţa plănuirii şi supervizării manipulării muniţiei vechi. Oficiali militari taiwanezi s-au deplasat, în mai, în Bulgaria, pentru a superviza executarea contractului, care a fost finalizat în august, potrivit lui Wang. Mircea Băsescu a respins, ieri, acuzaţiile aduse de presa din Taiwan privind implicarea sa într-un presupus caz de trafic de muniţie, fratele şefului statului spunând că ziariştii români care au preluat informaţia sunt \"jalnici\" şi \"mai jos decât fetele din Mamaia\".
Presa română a relatat, în vara lui 2009, despre presupusa implicare a fratelui preşedintelui într-un transport de muniţie pentru delaborare. La vremea respectivă, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a afirmat, pe site-ul personal, că fratele şefului statului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată în vizorul Interpol. Mircea Băsescu a negat implicarea în comerţul cu arme sau cu explozibili şi susţine că \"povestea însăilată\" de Sorin Roşca Stănescu nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o desfăşoară în Portul Constanţa în calitate de manager al unei societăţi comerciale. Ulterior, Cornel Purcărea, care fusese şef al societăţii Romagro, a susţinut că această firmă nu are nicio implicare în importul de muniţie. Firma care a obţinut contractul este Oxo Network, administrată de acelaşi Cornel Purcărea. Omul de afaceri declara, la sfârşitul lui august, că \"această societate (Oxo - n.red.) a obţinut un contract extern pentru muniţie care urma să fie delaborată\", referindu-se la contractul companiei cu firma MAXAM Bulgaria, privind importul unei cantităţi de muniţie din Taiwan.