Scandalul de spionaj în favoarea Rusiei primeşte tot mai multă atenţie mediatică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scandalul de spionaj în favoarea Rusiei primeşte tot mai multă atenţie mediatică

Monden 05 Iulie 2010 / 00:00 361 accesări

Anna Chapman, unul dintre suspecţii arestaţi în SUA pentru spionaj în favoarea Rusiei, este stânjenită de atenţia acordată de presa internaţională, a afirmat avocatul său. Presa din întreaga lume a publicat fotografiile postate pe contul ei de Facebook, iar fostul ei soţ, britanicul Alex Chapman, şi membrii familiei acestuia au dat numeroase interviuri, descriind viaţa ei personală. Avocatul Robert Baum i-a arătat o parte dintre articole, afirmând că Anna Chapman a fost stânjenită. “Adevărul este că, probabil, nu este cu nimic diferită de femeile singure de 28 de ani din New York. Are o afacere de succes şi iese seara în oraş. Se întâlneşte cu bărbaţi, se bucură de o viaţă socială”, a spus acesta. Anna Chapman este foarte îngrijorată de faptul că ar putea fi deportată şi şi-a exprimat dorinţa de a rămâne în SUA.

Autorităţile americane au arestat, la sfârşitul săptămânii trecute, zece persoane bănuite de spionaj în favoarea Rusiei. Un al 11-lea suspect a fost reţinut în Cipru şi eliberat pe cauţiune, după care a fost dat dispărut. Surse din serviciile de informaţii de la Londra au afirmat că numai în Marea Britanie s-ar putea afla până la 300 de spioni ruşi, interesaţi, cel mai probabil, de aspecte legate de politica externă britanică. Sursele citate au declarat că activităţile de spionaj încă mai reprezintă o problemă serioasă, chiar dacă Războiul Rece s-a încheiat.

Posibilă ţintă ar fi fost Nouriel Roubini, reputatul economist care a prezis criza financiară mondială, având în vedere legăturile apropiate cu mai multe bănci centrale şi personalităţi precum şeful Rezervei Federale Ben Bernanke. Anna Chapman l-a contactat pe Nourile Roubini pe Facebook, iar economistul, cunoscut şi pentru preferinţele sale pentru o viaţă mondenă, a recunoscut posibilitatea de a o fi întâlnit la un eveniment social. Economistul a precizat totuşi că nu îşi aminteşte să fi avut o conversaţie directă cu aceasta. O altă posibilă legătură a economistului cu o persoană suspectată de spionaj este cea cu Cynthia Murphy, care ar fi primit ordin din partea autorităţilor de la Moscova să dezvolte relaţii cu colegi de clasă şi profesori. Aceasta a obţinut un MBA la universitatea Columbia, dar şi o diplomă în finanţe la Leonard Stern School of Business de la Universitatea din New York, unde Nouriel Roubini este profesor din 1995. Acesta este unul dintre cei mai reputaţi economişti americani, cu legături apropiate cu personalităţi, precum Larry Summers sau Tim Geithner. Activitatea de consultant pentru mai multe bănci centrale îl transformă în una dintre cele mai probabile ţinte de spionaj din sectorul financiar.



12