Scandalul fără precedent între Parlament şi Parchetul General. CCR, din nou arbitru?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cine zice adevărul despre posibila fraudare a prezidențialelor din 2009

Scandalul fără precedent între Parlament şi Parchetul General. CCR, din nou arbitru?

Politică 27 Iulie 2017 / 17:52 1129 accesări
Procurorul general Agustin Lazăr ar putea să explice în fața CCR de ce nu pune la dispoziție datele din ancheta pe care a desfășurat-o în paralel privind posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009

Procurorul general Agustin Lazăr ar putea să explice în fața CCR de ce nu pune la dispoziție datele din ancheta pe care a desfășurat-o în paralel privind posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009

Pentru prima dată în istoria țării noastre avem o mega-anchetă în care sunt angrenate toate forțele care guvernează România, politice, juridice și constituționale. Adică, Parlamentul, Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, DNA și Curtea Constituțională a României (CCR). Totul a plecat de la afirmațiile jurnalistului Dan Andronic, care a spus că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul general SRI Florian Coldea şi fostul director SRI George Maior ar fi pus umărul la victoria lui Băsescu în 2009. Andronic a povestit, în „Evenimentul Zilei“, despre o întâlnire care a avut loc chiar în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor, acasă la fostul vicepremier Gabriel Oprea. La şedinţa secretă au participat, printre alții, Kovesi, Coldea şi Maior. Cu toţii se preocupau ca Băsescu să obţină un nou mandat, susţine Andronic. Imediat după aceste dezvăluiri, Parlamentul a declanșat o amplă anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat în acasă la Oprea. Numai că, ancheta parlamentară privind posibila fraudare a alegerilor prezindențiale din 2009 bate pasul pe loc. Asta deoarece, pe de o parte, procurorul general al României, Augustin Lazăr, refuză să trimită Comisiei parlamentare, înființată să verifice dezvăluirile lui Andronic, dosarul penal clasat cu privire la acest scrutin. Pe de altă parte, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ignoră apelurile parlamentarilor de a se prezenta la audierile din Parlament. Pentru că dosarul trebuie să conțină și datele de la Ministerul Public, dar și declarațiile tuturor părților implicate în acest dosar, intitulat „Sufrageria lui Oprea“, Comisia i-a cerut din nou Lazăr să pună la dispoziție datele din ancheta pe care Parchetul General a desfășurat-o în paralel. În cazul unui nou refuz, membrii Comisiei iau în calcul sesizarea CCR, cu privire la un posibil conflict instituţional. „Luni, 31 iulie, la şedinţa Coaliţiei de guvernare se vor tranşa lucrurile. Sper că vom fi ajutaţi în acest sens“, a declarat Oana Florea, preşedintele Comisiei, care a precizat că dreptul de sesiza CCR aparţine preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

AUGUSTIN LAZĂR, DISPUS ȘI NU PREA SĂ COOPEREZE

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis, în replică, un comunicat în care spune că va analiza cererea comisiei parlamentare. „Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituțiile și autoritățile statului și nu are intenția de a sfida alte instituții, în pofida speculațiilor sau interpretărilor emoționale lansate în spațiul public. Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare. Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale și a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituției și a legilor în vigoare, având în vedere specificul activității judiciare. Ma mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curții Constituționale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede că: “activitatea unei comisii de anchetă nu are nici o tangență cu o anchetă judiciară““, a declarat Lazăr. În schimb, deputatul PSD Eugen Nicolicea s-a arătat încrezător că procurorul general va trimite documentele solicitate, având în vedere că primul refuz denotă fie grava neglijenţă, fie necunoaşterea legii, fie reaua credinţă a lui Augustin Lazăr.

ÎNTREBĂRI PENTRU KOVESI

În paralel cu disputa cu Lazăr, conducerea Comisiei parlamentare încearcă să scoată cu forcepsul declarații de la Laura Codruța Kovesi, care refuză să se prezinte la audieri în Parlament. În acest sens, aleșii au decis, joi, să trimită o nouă scrisoare către Kovesi, căreia îi cer să răspundă la două întrebări: dacă s-a aflat acasă la Gabriel Oprea în seara celui ce-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 şi dacă da, cu ce scop? Pe de altă parte, reprezentanții Comisiei parlamentară de anchetă iau în calcul să trimită adrese către Ministerul Afacerilor Externe şi SRI în legătură cu prezenţa lui George Maior şi a fostului adjunct al SRI Florian Coldea în seara scrutinului în casa lui Gabriel Oprea, dar decizia va fi luată în şedinţa următoare. Întrebată dacă în sesizările către MAE şi SRI vor fi solicitate şi sancţiuni, șefa Comisiei, Oana Florea a precizat că acest lucru nu intră în atribuţia Parlamentului.



12