Scandalul inundaţiilor provocate de români ia amploare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
R. Moldova

Scandalul inundaţiilor provocate de români ia amploare

Externe 29 Octombrie 2010 / 00:00 603 accesări

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat că îi va convoca pe şefii Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Ministerului de Interne, după ce agenţia procomunistă OMEGA a prezentat un film în care sugerează că România şi AIE sunt vinovate pentru inundaţiile din vară. ”Această situaţie este dincolo de orice închipuire şi prejudiciază imaginea statului. Este foarte grav când o persoană, care a deţinut o funcţie cheie în ţară, timp de opt ani, să înceapă acum o astfel de campanie împotriva instituţiilor statului”, a declarat, ieri, Mihai Ghimpu. El a răspuns astfel la acuzaţiile aduse anterior de fostul preşedinte Vladimir Voronin, prin intermediul agenţiei de presă OMEGA, potrivit căreia inundaţiile din vară au fost organizate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Ghimpu a anunţat că la începutul săptămânii viitoare îi va convoca într-o şedinţă publică pe conducătorii Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului de Interne, unde vor fi discutate declaraţiile lansate de liderul comunist Vladimir Voronin. Preşedintele interimar a mai menţionat: ”Suntem în campanie electorală şi nu putem admite ca securitatea naţională să fie supusă riscului”. Mai mult, Mihai Ghimpu s-a arătat foarte deranjat de faptul că Voronin a acuzat România, stat membru UE şi NATO, că ar fi implicată în provocarea inundaţiilor din vara 2010.

Inundaţiile care au afectat, în vară, satele din raionul Hânceşti din R. Moldova ar fi fost provocate de România, a sugerat, marţi, agenţia procomunistă OMEGA, prezentând aprecieri ale localnicilor, în opinia cărora digul a fost rupt printr-o explozie, pentru a salva oraşul Galaţi din România. ”Inundaţiile din vară care au afectat mai multe sate din raionul Hânceşti au fost provocate artificial de actuala guvernare de la Chişinău, formată din partidele conduse de Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean şi Vladimir Filat”, susţine agenţia OMEGA, apropiată de comuniştii moldoveni. Localnicii din satul Cotul Morii, care practic nu mai există pe harta Moldovei şi cei din satul Nemţeni, unde a cedat digul de pe Prut, au declarat pentru agenţia OMEGA că în noaptea spre 7 iulie, când au venit apele, au auzit un sunet puternic, care venea din partea Prutului, asemănător cu o explozie. Sinistraţii şi-au argumentat temerile şi prin faptul că, în locul unde s-a rupt digul, în prezent este un crater de circa opt metri, care nu putea apărea doar din surparea pământului, notează agenţia OMEGA. De asemenea, aceleaşi surse şi-au amintit că, înaintea inundaţiilor, un elicopter român a survolat spaţiul aerian moldovenesc, deasupra satelor din Hânceşti.

Suspiciunile sinistraţilor rămaşi fără case şi gospodării au fost confirmate practic de Ion Lupu, directorul agenţiei Apele Moldovei, care a accentuat că “a fost o ruptură artificială a digului de la Nemţeni şi noi am efectuat trei rupturi: două în râul Nârnova şi una în râul Prut”. Cu toate acestea, agenţia OMEGA notează că actuala conducere a R. Moldova, asigurată de Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean şi Vladimir Filat (liderii celor patru formaţiuni care formează coaliţia aflată la guvernare la Chişinău) nu a declanşat nicio anchetă în cazul menţionat, în pofida faptului că în inundaţiile de la Hânceşti au murit doi tineri, au fost inundate 3800 hectare de teren, au rămas fără adăpost 1.293 de familii, peste 3.100 de persoane au fost evacuate, dintre care 614 copii, pagubele fiind estimate la peste 993 milioane de lei moldoveneşti.



12