O voce importantă, implicată în scandalul iscat în urma otrăvirii fostului spion rus, dă glas unei teorii vehiculate până acum cu voce joasă, pe la colţuri. Este vorba despre şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a afirmat luni că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie ar putea fi „în interesul” Londrei pentru a deturna atenţia populaţiei britanice de la Brexit, informează AFP. Otrăvirea „ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se află într-o poziţie inconfortabilă, neavând capacitatea de a-şi îndeplini promisiunile făcute alegătorilor în condiţiile Brexit-ului”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă. „Aceasta ar putea fi de asemenea în interesul serviciilor speciale britanice, cunoscute pentru capacitatea lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”, a mai spus ministrul rus. Potrivit acestuia, Moscova nu a avut niciun motiv ca în ajunul alegerilor prezidenţiale şi cu câteva luni înainte de organizarea Cupei Mondiale la Fotbal din Rusia să-şi otrăvească fostul spion, care fusese condamnat pentru trădare înainte de a face obiectul unui schimb în anul 2010.
Lavrov a criticat, de asemenea, decizia ţărilor occidentale de a expulza diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor, ceea ce a provocat un răspuns simetric din partea Moscovei. „Când nu există dovezi (ale implicării Moscovei în otrăvire), atunci se răzbună pe diplomaţi”, a spus el, adăugând că Rusia va continua să aplice „principiul reciprocităţii” în relaţiile sale cu occidentalii. Potrivit lui Lavrov, nu de Rusia depinde cât de departe va ajunge escaladarea tensiunilor între Moscova şi Occident ca urmare a otrăvirii fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie, la Salisbury (sud-vestul Angliei), informează TASS. „Situaţia este mai rea decât în perioada Războiului Rece pentru că atunci existau nişte reguli, era respectată o anumită decenţă. În prezent, partenerii noştri occidentali, mă refer în primul rând la SUA şi Marea Britanie, precum şi la câteva ţări care le urmează orbeşte, au renunţat la orice decenţă şi recurg deschis la minciuni, la dezinformare pur şi simplu. Noi răspundem la aceasta cu destul calm, cu sânge rece şi insistăm ca orice fel de acuzaţii, orice fel de afirmaţii să se bazeze pe fapte”, a declarat ministrul de externe rus. „În copilărie spuneam: cel care a început primul trebuie să se şi oprească. Nu vrem să facem jocuri de copii, dar până acum partenerii noştri fac exact acest lucru”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.
Lavrov a adăugat că Rusia are „numeroase întrebări” cu privire la acest caz şi că „incapacitatea Marii Britanii de a răspunde va însemna că toate acestea reprezintă o invenţie şi, mai concret, o provocare flagrantă”.
Otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie cu un agent neurotoxic pe teritoriul britanic a suscitat de la mijlocul lunii martie un val fără precedent de expulzări reciproce de diplomaţi - în total 300 - între Rusia şi ţări occidentale. Londra atribuie Rusiei responsabilitatea otrăvirii celor doi, dar Moscova neagă orice implicare.