Scandalul pe Cod Penal acoperă manevrele de la Nana?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Superimunitate Mega-gâlceavă

Scandalul pe Cod Penal acoperă manevrele de la Nana?

Eveniment 13 Decembrie 2013 / 00:00 780 accesări

SUNTEM VERIFICAŢI Modificarea Codului Penal, Legea amnistiei şi superimunitatea parlamentarilor sunt cuvintele care au adus clasa politică românească în mijlocul unei noi furtuni. A nu se înţelege că înainte de asta ar fi fost senin. Ieri, după două zile de la lansarea dezbaterii în Parlament a modificării Codului Penal, care vizează o serie de schimbări privind statutul parlamentarilor şi le oferă acestora o imunitate sporită în faţa anchetelor, a avut loc o întâlnire între comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi ambasadorii Germaniei şi Olandei, state comunitare care se arată extrem de interesate de modul în care România tratează acest subiect. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, ieri, că discuţiile cu ambasadorii au avut ca scop „clarificări pe fiecare articol în parte“, el precizând că vor urma şi alte întâlniri.

BĂSESCU VREA SĂ DIZOLVE PARLAMENTUL De întreaga tevatură pare să profite la maximum preşedinteleTraian Băsescu, proaspăt ieşit din corzi după croşeul cu terenul de la Nana şi upercutul vizitei premierului chinez în România la invitaţia lui Victor Ponta. Şeful statului, mai nou cunoscut ca fiind „cucul de la ora 18.30”, a redevenit personajul care scapă vorbe mai mari decât poate duce. Din postura preferată, cea de acuzator, el a declarat că, dacă prevederile Codului Penal şi ale Legii amnistiei ar intra în vigoare, ar avea motive serioase de dizolvare a Parlamentului. De ce spunem că Băsescu scapă vorbe prea mari? Conform Constituţiei, dizolvarea Parlamentului se poate face doar în cazul refuzului de a învesti două Guverne. Potrivit articolului 89 din legea fundamentală, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură“. „În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă“, mai prevede Constituţia.

CINE VORBEŞTE? În aceeaşi notă, Băsescu susţine că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ar trebui să demisioneze, acuzându-l că „a manipulat“ votarea a două legi referitoare la Codul Penal. La rândul său, Zgonea a pus artileria grea pe şeful statului. „Sunt dezamăgit de faptul ca preşedintele continuă să dezinformeze în legătură cu modificările aduse Codului Penal. Parlamentarii vor putea fi în continuare cercetaţi atât pentru corupţie, cât şi pentru situaţiile în care se află în conflict de interese. I-am explicat toate aceste elemente preşedintelui în scrisoarea pe care i-am trimis-o, sperând, cu bună-credinţă, că va renunţa la atacuri în momentul în care va constata că sunt nejustificate. Din păcate, văd că domnul preşedinte a răspuns cerându-mi demisia. Un om care a fost demis de 7,4 milioane de români nu poate cere demisii. Mai ales atunci când minte şi dezinformează“, a spus Zgonea. El a adăugat că, de fapt, Băsescu ar face orice pentru a distrage atenţia de la Comisia „Călăraşi“

APEL LA CALM Şi premierul Ponta a intervenit, făcând apel la calm şi subliniind, în ciuda afirmaţiilor belicoase ale lui Băsescu, că Parlamentul României are drept de legiferare. “Proiectul de modificare a Codului Penal şi cel privind amnistia trebuie rediscutate cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, înainte să fie aprobate de Parlament”, a declarat premierul Ponta. Mai mult, el s-a declarat de acord cu măsura care prevede ca parlamentarii, preşedintele sau miniştrii să nu mai fie consideraţi funcţionari publici, dar a insistat ca aceştia să aibă un statut astfel încât să răspundă în faţa legii. O poziţie similară a adoptat şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul Penal şi propune respingerea tuturor prevederilor interpretate în sensul unei „superimunităţi“ a parlamentarilor. De cealaltă parte, însă, Băsescu a arătat că speră că Parlamentul nu va adopta aceste modificări la Codul Penal şi nici Legea amnistierii, punând problema unor viitoare sancţiuni pe care România le riscă în cazul încălcării criteriilor de la Copenhaga. Om trăi şi-om vedea.



12