Summitul UE s-a deschis ieri, la Bruxelles, sub şocul dezvăluirilor privind presupusa interceptare a convorbirilor telefonice ale cancelarului german, Angela Merkel, de către americani. Summitul va fi, de asemenea, un test de voinţă al europenilor în faţa spionajului intens al SUA. Guvernul german a anunţat miercuri seara că telefonul mobil al cancelarului german este posibil să fi fost monitorizat de serviciile americane. Angela Merkel a cerut imediat explicaţii preşedintelui Barack Obama, care i-a dat asigurări că SUA nu i-au monitorizat şi nu i-ar monitoriza comunicaţiile. Totuşi, oficial, Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Liderul german a subliniat că, dacă acuzaţia de spionaj se va confirma, ea ar considera fapta total inacceptabilă şi aceasta ar constitui o lovitură serioasă pentru încrederea dintre cele două ţări prietene. Ambasadorul SUA a fost convocat ieri după-amiază la Ministerul german al Afacerilor Externe.
FIECARE PE CONT PROPRIU Nici Italia nu a scăpat de spionarea comunicaţiilor. Pe lângă programul PRISM al americanilor, Italia a fost spionată printr-un sistem al serviciilor britanice, susţine jurnalistul american Glenn Greenwald, care citează dezvăluirile făcute de Edward Snowden. Informaţiile britanice obţinute despre Italia erau apoi date la schimb cu cele de la NSA. Serviciile secrete italiene au jucat, de asemenea, un rol în colectarea metadatelor, având un acord de gradul 3 cu societatea britanică ce se ocupa de spionarea comunicaţiilor. Acţiunile de spionaj erau efectuate prin interceptarea unor date transferate cu ajutorul a trei cabluri de fibră optică submarine care au terminale în Italia, oferă asigurări jurnalistul. De asemenea, conform dezvăluirilor publicate de ”L'Espresso”, britanicii nu supravegheau doar persoane sau activităţi legate de lupta împotriva terorismului, ci vizau şi întreprinderi, oameni politici şi de stat, mai ales pentru a fi la curent cu intenţiile politice ale guvernelor străine.
Serviciile secrete americane au dat asigurări că informaţiile apărute în presă privind spionajul american, în special în Franţa şi în Mexic, sunt incorecte şi eronate. Potrivit ”Le Monde”, Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a colectat circa 70 de milioane de înregistrări de date telefonice ale cetăţenilor francezi. Aceste dezvăluiri în lanţ intervin după cele făcute de fostul consultant CIA, Edward Snowden, în primăvara acestui an, cu privire la amplul sistem de supraveghere cibernetică american, care vizează în special instituţiile europene. Cu toate acestea, europenii nu au arătat până acum niciun fel de unitate în acest dosar. Presa germană consideră că dezvăluirile privind interceptarea convorbirilor Angelei Merkel reprezintă o lovitură pentru ea, care a manifestat înţelegere când au început dezvăluirile despre NSA. Chestiunile de spionaj ţin de competenţa fiecărui stat în parte şi nu de UE, a afirmat o sursă europeană, înainte de începerea summitului UE. Dar unele ţări, printre care şi Franţa, intenţionează să profite de acest scandal pentru a avansa propunerea CE privind protecţia datelor, de care europenii se lovesc de luni de zile. Bruxelles-ul doreşte ca grupurile mari de operatori de internet să obţină consimţământul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, altfel riscând amenzi. La rândul său, Parlamentul European i-a cerut miercuri CE să suspende acordul UE - SUA privind transferul de date bancare, semnat în cadrul luptei împotriva finanţării terorismului.