“Scăpări” de procuror în dosarul "Henri Coandă"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Scăpări” de procuror în dosarul "Henri Coandă"

Eveniment 12 Aprilie 2014 / 00:00 2549 accesări

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat vineri, după ce a aflat, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, care sunt obligaţiile instituite prin controlul judiciar impus de instanţă în cazul său, că procurorii au cam încurcat interceptările. Practic, în timp ce în dosar sunt cercetate procedurile privind amenajarea campusului social Henri Coandă, procurorii au depus la acesta înregistrări în care primarul discuta despre cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri, care a fost finalizat înaintea celui pentru sărmani. Primarul a precizat că a purtat discuţiile respective cu acelaşi om de afaceri israelian din dosarul campusului social, pentru că firma acestuia a fost implicată în ambele proiecte.

Practic, în cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri, care conţine 18 blocuri, unul dintre privaţi s-a retras pentru că, în prag de criză financiară, în perioada 2008 - 2009, nu a mai obţinut finanţare de la bănci, iar blocurile pe care începuse să le ridice au fost preluate de investitorul Avraham Morgenstern. „Ca să pot face blocurile pentru tineri, a preluat acest investitor israelian contractul şi a finanţat el blocurile - trei blocuri. Nu avea nicio legătură cu cartierul pentru săraci. Discuţia a avut loc anterior întregii proceduri făcute pentru cartierul ăsta pentru săraci. Dar, când luăm interceptările şi le trunchiem şi le amestecăm, atunci facem orice poveste. Mai ales când avem interceptările cu Mazăre şi de noapte, şi de zi, şi de tot timpul“, a declarat Mazăre, care a aflat în instanţă că procurorii au depus la dosar stenogramele unor convorbiri interceptate chiar şi din 2007, cu toate că proiectul campusului social a luat naştere abia în 2011.

Primarul Constanţei a subliniat faptul că stenogramele de la dosar au fost lăsate de procurori să ajungă şi în presă, că procurorii nu i-au lăsat nici pe el şi nici pe avocaţi să studieze îndeaproape dosarul înainte de intrarea în şedinţa de la Înalta Curte. Aşa se face că Mazăre nu a putut să afle exact cine e denunţătorul: „Procurorul a fost aşa de bună-credinţă că zece zile nu ne-a lăsat să citim dosarul, dar din referat am aflat, din ce am văzut eu acolo în boxă două minute, că este o plângere de la un cetăţean şi, parcă, cred că era ăla de la UPS, în care asta se spunea - că Elan îmi aduce investitori israelieni şi eu îi sprijin, motiv pentru care îmi iau ciubuc de la israelieni“.

În ce priveşte obligaţiile ce decurg din controlul judiciar, Mazăre a declarat că s-a stabilit să se prezinte la Poliţie în fiecare marţi, la ora 12.00, iar dacă nu poate, să anunţe telefonic acest lucru. Primarul a fost eliberat miercuri seară, după o noapte petrecută în arestul Poliţiei Capitalei pentru că procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore. Acţiunea în forţă a DNA îndreptată împotriva lui Radu Mazăre a fost reclamată şi de premierul Victor Ponta, care a declarat: ”În loc să-l suni pe om să vină la DNA, îi trimiţi opt mascaţi de parcă era Steven Seagal, de parcă era vreun mare luptător ninja. Cred că dacă-l suna cineva se ducea domnul Mazăre, venea singur. Fără să atacăm justiţia, ne întrebăm: De ce nu poate să mă sune cineva, de ce să-mi trimită opt mascaţi?”.



12