Scenarii pentru formarea unui Guvern după alegerile din Israel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scenarii pentru formarea unui Guvern după alegerile din Israel

Externe 12 Februarie 2009 / 00:00 525 accesări

Formarea unui guvern în Israel se poate dovedi dificilă după alegerile de marţi, atît liderul Likud, Benjamin Netanyahu, cît şi liderul Kadima, Tzipi Livni, revendicînd dreptul de a conduce viitorul Executiv. Preşedintele israelian, Shimon Peres, dispune de nouă zile pentru a audia toate partidele şi a decide cine are cele mai multe şanse de a forma o coaliţie. Conform rezultatelor, Kadima (centru-dreapta) a obţinut 28 dintre cele 120 de mandate din Knesset, urmat de Likud, cu 27 de mandate, situaţie care permite mai multe scenarii de formare a guvernului.

Cel mai credibil dintre scenarii este cel conform căruia Benjamin Netanyahu va forma o coaliţie puternic orientată către dreapta, cu partidul Israel Beitenu al ultranaţionalistului laic Avigdor Lieberman, care a obţinut 15 mandate şi cu partidele religioase. Coaliţia ar fi formată din şase partide, riscînd să cadă în momentul în care unul dintre actorii centrali se retrage, apreciază politologul Asher Cohen. În plus, Benjamin Netanyahu ar fi supus presiunilor partidelor mici, cu puncte de vedere uneori opuse. O astfel de coaliţie s-ar putea lovi şi de dorinţa administraţiei americane de a relansa procesul de pace. Un al doilea scenariu prevede ca Netanyahu să devină prim-ministru şi să formeze o coaliţie mai amplă, conform intenţiilor afişate. În acest caz, el ar putea încerca să atragă Kadima şi/sau Partidul Muncii, de centru-stînga, al lui Ehud Barak. Laburiştii, care au obţinut cel mai slab rezultat din istorie, cu numai 13 mandate, par a înclina mai degrabă către varianta refacerii în opoziţie. Acest scenariu ar însemna însă ca partidul care a obţinut cele mai multe voturi (Kadima) să se plieze voinţei partidului clasat pe locul al doilea, iar Kadima respinge această variantă.

Un alt scenariu, privilegiat de Tzipi Livni, dar considerat de comentatori puţin probabil, ar fi ca ea să devină prim-ministru şi să formeze o coaliţie de uniune naţională. Livni i-a propus deja lui Netanyahu să se alăture unei astfel de coaliţii, însă liderul dreptei s-a opus categoric. Singura şansă de formare a unui astfel de guvern ar depinde astfel de Israel Beitenu. Deşi Avigdor Lieberman afirmă că tendinţa naturală a partidului său ar fi o alianţă cu forţele de dreapta, el nu exclude nicio posibilitate. Al patrulea scenariu prevede formarea unui guvern Likud - Kadima, cu postul de prim-ministru ocupat prin rotaţie - doi ani Tzipi Livni, doi ani Netanyahu. O astfel de situaţie are un precedent în istoria Israelului. În 1984, partidul laburist al lui Shimon Peres, clasat pe primul loc în urma alegerilor, a format o alianţă cu Likud, condus de Yitzhak Shamir, cei doi lideri conducînd pe rînd guvernul. ”Pentru moment, această variantă este eliminată de cele două partide, care încearcă încă să-şi impună punctul de vedere”, afirmă Cohen. Mai mult, problema este de aflat dacă cele două partide sînt capabile să ajungă la un acord asupra unor subiecte-cheie, cum sînt procesul de pace cu palestinienii, Siria sau economia”, afirmă, la rîndul său, politologul Peter Medding.

Taguri articol


12