Scenariu bizar despre Operațiunea Valiza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scenariu bizar despre Operațiunea Valiza

07 Noiembrie 2018 / 13:05 5605 accesări

Vedeta Antenei 3, Adrian Ursu ne oferă informații despre un scenariu bizar. Marți seară, a avut loc o întâlnire operativă, la care au participat personaje importante, care în principiu nu ar putea să facă parte din aceeași echipă. Și au discutat despre Operațiunea Valiza, analizând cauzele care au condus la eșuarea acțiunii. Iar în continuare au încercat să identifice soluții. Adrian Ursu, ziarist cunoscut pentru prudența sa și veridicitatea informațiilor pe care le oferă, ne mai spune că la această stranie întâlnire ar fi participat și oameni politici. Acest scenariu are un potențial exploziv. Din mai multe motive.

Pentru toți analiștii a fost clar din capul locului – și noi toți am subliniat acest lucru - că nu ne-am confruntat cu simpla și întâmplătoarea găsire pe un câmp de către un țăran din Teleorman a unei valize conținând zeci de mii de informații Tel Drum, precum și numeroase alte informații, documente și imagini ținând de viața personală a lui Liviu Dragnea și a persoanelor din anturajul acestuia. Era limpede de la bun început că respectiva valiză a urmat un traseu planificat, pentru a ajunge sub lupa opiniei publice, într-un moment anume ales. Și pe o cale cât de cât credibilă.

Ne aflam în plin scandal legat de persoana președintelui Klaus Iohannis. Ministrul Justiției devoalase faptul că acesta a emis în mod ilegal decretul de numire a lui Augustin Lazăr în poziția de Procuror General al României, întrucât din dosarul pe care el trebuia să-l analizeze și să vadă dacă corespunde sub aspect tehnic, a lipsit o piesă indispensabilă și anume evaloarea profesională a candidatului. În al doilea rând, a existat și o piesă în plus în dosar, de-a dreptul scandaloasă, un document reprezentând rezoluția de clasare a unei cauze penale, în care era implicat însuși președintele. Nu numai că acest document nu avea ce să caute la dosar, întrucât el nu dovedea în niciun fel virtuți profesionale în materie de anchetă penală ale lui Augustin Lazăr, dar întrucât îl viza chiar pe președinte, existența lui în dosar s-a transformat în dovada cumpărării de influență și a unui serviciu legat de obținerea unor foloase necuvenite săvârșit de președintele României. Un scandal cât Palatul Cotroceni, având în vedere uriașa tensiune acumulată între frontul PSD și frontul anti-PSD condus de Klaus Iohannis, ultimul front utiizând din plin și în exces retorica luptei anticorupție și a statului de drept.

Ei bine, societatea românească dezbătea pe larg și în profunzime acest scandal, în epicentrul căruia nu se mai afla Augustin Lază, ci însuși președintele României. Pe acest fond, tam-nesam, a apărut valiza, pe care găsitorul – repet, un simplu țăran din Teleorman, în mod deloc straniu cu identitate protejată - nu a depus-o, așa cum era normal, la poliție sau la Parchet, ci la redacția unui site prea puțin cunoscut de publicul larg, care nu are nicio adresă postată și nici măcar un număr de telefon de contact. După care, încă un element bizar, site-ul în chestiune, Rise Project face teribilul anunț, fără însă a posta din capul locului documentele. Pregătind astfel opinia publică pentru ce va urma.

Au existat atât de multe lucruri curioase privind această valiză, încât în mod firesc presa a început din capul locului să se întrebe dacă nu care cumva României i-a fost servită una dintre obișnuitele abureli fabricate în laboratoarele DNA ori ale serviciilor secrete. Nu au fost necesare prea multe investigații pentru a se descoperi o coincidență, care ar putea sta la baza istoriei cu valiza. Și anume că doamna Alexandra Lăncrănjan, procuroarea de caz în dosarul Tel Drum, are un prieten apropiat în redacția Rise Project, pe care obișnuiește să-l viziteze la locul de muncă. Ba chiar uneori își deschide acolo laptopul, rezolvându-și problemele cu care se confruntă la DNA. Lucrând prin urmare pe dosare.

De aici și până la o supoziție plauzibilă pe care analiștii au făcut-o nu a mai fost decât un pas. Tel Drum a fost supus de-a lungul anilor unui mare număr de anchete și percheziții. Desigur, piesele preluate în cursul perchezițiilor care nu erau utile în mod direct anchetei închise și, ulterior, redeschise, le-au fost înapoiate persoanelor cercetate. Se pare însă că au rămas copiile acestora. Pe care unii au găsit de cuviință să le plaseze pe piață, pentru a declanșa un război de imagine împotriva lui Liviu Dragnea. Iar pentru ca proveniența și traseul acestor documente să fie camuflate, s-a recurs la soluția unei valize aruncate și găsite pe un câmp, predată ulterior fix redacției unde doamna Lăncrănjan se relaxează sau muncește uneori.

Ei bine, în acest stadiu al tărăboiului, aparent obiectivul fusese atins. În sensul că în prim-planul dezbaterii publice această valiză tindea să ocupe întreg spațiul mediatic, punând în umbră scandalul în care era implicat președintele României.

Un context complicat, pe un model care a mai fost practicat în România, și în care, iată, unul dintre cei mai serioși jurnaliști din România, Adrian Ursu lansează o veritabilă bombă cu ceas. Ședința de marți seară a unora dintre corifeii statului paralel. Care analizează cauzele eșecului – pentru că, în cele din urmă, presa a devoalat pas cu pas Operațiunea Valiza – și soluții pentru viitor. Dar cine sunt protagonișii? Generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, aflat la butoanele unui important serviciu de informații, este unul dintre cei mai protejați oameni din perspectiva președintelui României. Dincolo de faptul că a scăpat basma curată, după ce mult timp a planat suspiciunea rezonabilă că a ucis un om la o partidă de vânătoare neautorizată și în mod cert a încălcat legea fugind de la locul accidentului cu armă cu tot, el a scăpat basma curată, a rămas în funcție și a continuat să răspundă de paza și protecția demnitarilor români și străini. Suspectat pe drept cuvânt că se implică de ani de zile, de pe vremea lui Traian Băsescu în acțuni de poliție politică, că ar fi înregistrat și difuzat conținutul unor ședințe politice din interiorul Parlamentului României pe vremea lui Crin Antonescu, și că ofițeri SPP repartizați pe lângă demnitari nu fac altceva decât să-i supravegheze și să-i toarne pe aceștia, motiv pentru care unii au renunțat la servicile SPP, Pahonțu rămâne totuși în picioare, viu și nevătămat, protejat fiind de președintele Klaus Iohanns. În același timp, Pahonțu este arătat cu degetul ca unul dintre cititorii statului paralel, un colaborator de nădejde al tandemului Maior-Coldea. Dacă așa stau lucrurile, evident Pahonțu este un individ absolut interesat ca din statul paralel să se salveze ce mai poate fi salvat, mai ales având în vedere faptul că se apropie vertiginos patru runde de alegeri.

Al doilea personaj este generalul Silviu Predoiu, fostul șef al Servicului de Informații Externe. Este cât se poate de plauzibil ca în ciuda veșnicei rivalități dintre SRI și SIE, într-un al plan, superior, reprezentanții celor două instituții să fi colaborat în sensul creării și consolidării unor structuri care, treptat, să se substituie instituțiior legitim alese și numite ale statuui român. De altfel, am informații certe că cei doi, Coldea și Predoiu, umăr la umăr au desfășurat nenumărate runde de întâlniri informale cu directori și redactori șefi din presă, în scopul atragerii acestora în orbita serviciilor secrete. Dar Predoiu a fost între timp schimbat prin Gabriel Vlase, aparent un fost politician de vârf al PSD, responsabil în Parlament pentru supravegherea Serviciului de Informații Externe. Ori avem certitudinea că până de curând șefii acestor structuri parlamentare era colaboratori de nădeje, dacă nu chiar ofițeri acoperiți ai instituțiilor secrete pe care trebuiau să le supravegheze. De ce l-ar fi ales Klaus Iohannis pe Gabriel Vlase, dacă nu ar fi fost convins că acesta va continua jocurile lui Silviu Predoiu? Un fapt straniu însă este că doar cu o zi în urmă, tam-nesam, acest Silviu Predoiu a rupt tăcerea și a confirmat, e adevărat, destul de bălbâit, existența statului paralel. Ca și când ar fi dorit să demonstreze că el unul nu a făcut și nu face parte din această structură, care parazitează statul român. Atunci ce a căutat totuși la respectiva întâlnire?

Și mai este interesant de văzut cum se numesc politicienii care au luat parte la acea analiză în ceas de seară și, evident - iar acesta este esențialul - ce au decis ei pentru viitor.

Dacă a aflat câte ceva Adrian Ursu, dacă acesta a făcut public ceea ce a aflat, participanții la întâlnirea de taină trebuie să știe că printre ei se află o cârtiță. Iar această cârtiță, dintr-un motiv sau altul, este determinată să încurce treburile statului paralel. Și probabil ne va oferi prin intermediul lui Adrian Ursu sau a altui ziarist de marcă noi și picante detalii, picante sau scandaloase, despre ultimele isprăvi ale statului paralel.



12