Rezultatele unui studiu efectuat de cercetători americani demonstrează încă o dată faptul că scenele de film în care se fumează influenţează negativ copiii. Studiul vine în sprijinul ideii că toate producţiile în care se fumează trebuie să fie interzise persoanelor cu vîrsta sub 17 ani care nu sînt acompaniate de adulţi. Este primul studiu realizat la nivel naţional care indică faptul că tinerii ce vizionează scene de film în care se fumează vor deveni dependenţi de fumat. Astfel, copiii care vizionează astfel de scene prezintă de două ori mai multe probabilităţi de a deveni dependenţi de fumat la vîrsta adultă.
American Legacy Foundation a propus, cu ceva timp în urmă, ca filmele în care apar scene în care se fumează să fie incluse în mod automat în categoria “R” - producţii interzise persoanelor sub 17 ani care nu sînt însoţite de un adult. Industria cinematografică se află de mai multe luni sub presiunea unor organizaţii de sănătate care susţin că scenele de film în care se fumează au o influenţă negativă asupra adolescenţilor din lumea întreagă. Aceste organizaţii au cerut eliminarea unor astfel de scene, fiind de părere că industria mondială a filmului îşi ignoră responsabilităţile. La începutul anului, Asociaţia Cinematografiei Americane a anunţat că va lua în considerare scenele de film în care se fumează pentru a determina categoria de public căreia i se adresează respectivele producţii. Numai că prezenţa pe ecran a persoanelor care fumează nu înseamnă neapărat că respectiva producţie intră în categoria “R”.
Asociaţia Cinematografiei Americane, organism fondat în 1922, reuneşte marile studiouri americane, precum Buena Vista (grupul Walt Disney), Sony Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer, Paramount, Twentieth Century Fox, Universal City Studios şi Warner Bros, care generează anual miliarde de dolari pentru economia americană. Asociaţia reprezintă Hollywood-ul în lumea întreagă.