Schemă de ajutor de stat pentru 150 de companii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schemă de ajutor de stat pentru 150 de companii

Economie 07 Iulie 2014 / 00:00 529 accesări

Guvernul a pregătit o nouă schemă de ajutor de stat, care să fie aplicată până la sfârşitul anului 2020, de care vor beneficia doar 150 de companii, investiţiile iniţiale fiind astfel ajutate doar dacă valoarea lor minimă se ridică la 20 milioane euro şi sunt păstrate cinci ani. Noua schemă de ajutor de stat va avea ca obiectiv stimularea doar a investiţiilor cu impact major în economie. În baza schemei, costurile aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale vor fi considerate cheltuieli eligibile. Astfel, costurile cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale vor fi finanţate de stat sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise. Companiile în activitate vor putea beneficia de ajutor de stat dacă au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi au capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

Companiile nou-înfiinţate vor primi ajutor de stat dacă au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi nu aparţin unor acţionari care deţin sau au deţinut, în ultimii doi ani anteriori datei înregistrării cererii, o altă firmă înregistrată conform Legii societăților care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare.

În acelaşi timp, însă, Guvernul va stabili că investițiile iniţiale realizate de companii în cadrul schemei trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de eligibilitate, şi anume să aibă o valoare totală de minimum 88 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 20 milioane euro, să-și demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiției și în 5 ani de la data finalizării acesteia conform planului de afaceri, să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului, şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și în 5 ani de la data finalizării acesteia, precum şi să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin antrenarea şi a altor investiţii conexe şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii din regiune.

Guvernul arată că, prin noua schemă de ajutor de stat, se intenţionează stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugată mare, pentru piaţa internă şi export

În document se mai arată că, în perioada 2007 - 30 iunie 2014, pe ansamblul celor cinci scheme de ajutor de stat, Ministerul Finanţelor a emis acorduri pentru finanţare în valoare de peste 738 milioane euro pentru susţinerea unor proiecte de investiţii în valoare de peste 2,4 miliarde euro, care au generat aproximativ 23.000 de noi locuri de muncă.

Taguri articol


12