Schengen, eterna poveste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schengen, eterna poveste

Externe 09 Martie 2012 / 00:00 369 accesări

România şi Bulgaria sunt incapabile să controleze fluxurile de imigranţi ilegali iar deschiderea spaţiului Schengen pentru cele două state ar fi un risc, a declarat, ieri, eurodeputatul italian Oreste Rossi, din partea formaţiunii Liga Nordului. Declaraţia a fost făcută pentru a explica o afirmaţie făcută recent de Rossi, alături de un alt eurodeputat al Ligii Nordului, Claudio Morganti, conform căreia Olanda a adoptat o poziţie corectă opunându-se aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Liderii de stat şi de guvern din UE au convenit, în Consiliul European încheiat vineri la Bruxelles, să revină la subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în vederea adoptării unei decizii în luna septembrie a acestui an. ”Consider că decizia Consiliului European de a amâna dezbaterea privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost corectă, deoarece acum este mult mai bine ca UE să-şi concentreze eforturile pe rezolvarea crizei financiare. Până acum, România şi Bulgaria nu au îndeplinit cerinţele UE, aşa că nu are rost să se discute despre aderarea la Schengen”, a mai spus el.

Măsurile menite să ajute România şi Bulgaria să adere la Schengen sunt încă în curs de analizare, au declarat surse din preşedinţia daneză a UE. Deşi dosarul Schengen a figurat pe agenda Consiliului JAI de ieri, preşedinţia daneză a declarat că nu se aşteaptă la un progres clar privind măsurile, pentru că este prea curând. Pe acest subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, de la Bruxelles, că ”Olanda face un abuz fără limite faţă de România”, dar, pe de altă parte, la Consiliul European s-a stabilit pentru prima dată un termen, Consiliul JAI din septembrie, când se va lua o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Parlamentul European cere Comisiei să reacţioneze în privinţa site-ului discriminatoriu al Partidului olandez al Libertăţii (PVV) iar Guvernului de la Haga să ia imediat toate măsurile necesare pentru închiderea acestei pagini de internet, într-un proiect de rezoluţie care va fi dezbătut şi supus la vot, săptămâna viitoare, în sesiunea plenară de la Strasbourg. Proiectul rezoluţiei PE, care mai poate suferi modificări până va intra în dezbaterea europarlamentară şi care este, deocamdată, singura variantă care circulă în Parlamentul European, invită Guvernul olandez să ia imediat toate măsurile necesare în vederea închiderii paginii de internet a PVV, unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să facă reclamaţii contra cetăţenilor est-europeni din Olanda, în special români, bulgari şi polonezi.



12