Mulți dintre ei nu știau că au talent la desen, alții nu văzuseră niciodată un spectacol de balet, iar unii nici măcar nu știau unde se află Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Le-au aflat pe toate acestea de curând și le-a plăcut ceea ce au descoperit despre sine și despre viața culturală din cetatea tomitană. Este vorba despre elevii claselor a XI-a E, a XII-a F și a XII-a E de la Liceul Teoretic „Decebal”, ale căror lucrări inspirate din lumea spectacolului de balet sunt grupate sub genericul „Schițe” și pot fi admirate, și astăzi, în foaierul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”. Cea care le-a îndreptat privirea spre lumea scenei este profesoara de educație plastică Sabina Voinea, care le este, din toamnă, dascăl. Mai mult, Sabina Voinea este cea care contribuie la succesul fiecărui spectacol al Teatrului „Oleg Danovski”, deoarece este artistă la atelierele de producție ale instituției, responsabilă de „Modă flori”.
Așa se face că i-a adus pe adolescenți la teatru, ca să se inspire din lumea scenei, pentru ca ei, la rândul lor, să încerce să devină creatori și să schițeze costume, emoții, stări...
„Născută din entuziasm, expoziția în sine reprezintă o fuziune de stări emoționale. De la studierea imaginilor vizuale din lumea scenei, prin vizionarea spectacolului de balet „Romeo și Julieta” - proaspătă premieră a Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” - prezentat în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului”, a spus profesorul coordonator Sabina Voinea.
PROVOCARE ȘI JOACĂ „Consider că acest proiect este binevenit în toate unitățile de învățământ, deoarece el reușește, prin natura lui, să scoată „micul artist” ascuns în fiecare dintre noi. Nu am fost absolut deloc speriată sau îngrijorată, deoarece doamna profesoară ne-a încurajat în fiecare secundă. Nu există imposibil!”, a spus Claudia Gabriela Trușcă, elevă în clasa a XII-a F.
„Eu am perceput într-un mod plăcut acest proiect, fără a întâmpina greutăți, deoarece ceea ce faci cu drag se face cu ușurință”, a spus Ioana Tuchin din clasa a XII-a F. „Am perceput această temă ca pe o provocare. Mă bucur de rezultatul obținut mai ales datorită faptului că totul a pornit de la o joacă”, a spus și Ramona Andreea Ciobanu, elevă în aceeași clasă. Și Alexandru Dincă, elev în clasa a XII-a E, a fost plăcut surprins de proiect, de tema aleasă, bucurându-se de oportunitatea de a lucra sub îndrumarea profesoarei Sabina Voinea.