Patru persoane au fost rănite într-un schimb de focuri produs în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, ocupată în continuare de sute de protestatari, a anunţat, ieri, Poliţia ucraineană. Răniţii, care s-au declarat membri ai grupărilor de autoapărare din piaţa centrală din Kiev, au ajuns la spital în urma unui conflict care a izbucnit în noaptea de duminică spre luni. Cele patru persoane s-au prezentat la spital cu răni provocate de arme automate. Victimele nu au dorit să depună plângere, însă Poliţia a anunţat că va ancheta circumstanţele în care a avut loc incidentul. Piaţa Independenţei din centrul Kievului, numită Maidan, a devenit, din noiembrie 2013, simbolul protestelor la adresa regimului pro-rus, care s-au încheiat cu o baie de sânge şi cu demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici, în februarie. Piaţa Independenţei este în continuare ocupată zi şi noapte de sute de persoane, care susţin că fac parte din grupările de autoapărare. Prezenţa lor a devenit o problemă greu de rezolvat pentru Primăria Kievului, condusă de fostul boxer Vitali Kliciko, ce a propus, fără succes, ca protestatarii să fie adăpostiţi într-un sanatoriu.
REBELII APĂRĂ DONEŢKUL Rebelii pro-ruşi se pregăteau ieri pentru apărarea oraşului Doneţk, principalul lor bastion, în timp ce forţele Kievului avansau spre această zonă, după ce sâmbătă şi duminică au preluat controlul asupra mai multor oraşe, printre care Slaviansk, abandonate fără luptă de insurgenţi. Mai mulţi lideri separatişti şi-au declarat determinarea să lupte, după o retragere tactică, afirmând că apărarea oraşului Doneţk, capitala bazinului minier Donbas, va reprezenta un punct de cotitură în conflictul cu forţele Kievului. Oraşul era calm ieri dimineaţă şi nu se observau pregătiri militare sau o prezenţă crescută a persoanelor înarmate pe străzile din centru, unde se aflau puţini oameni.
Potenţialul militar al rebelilor, al căror număr s-ar ridica la câteva mii în regiunile Doneţk şi Lugansk şi care, potrivit Kievului, ar fi susţinuţi de voluntari recrutaţi în Rusia, este dificil de estimat. Apărarea unui oraş atât de mare ca Doneţk nu este un lucru uşor, iar rebelii au ridicat puncte de control consolidate pe principalele artere. Armata ucraineană va avea o misiune dificilă. Oraşul Doneţk are un milion de locuitori, iar preşedintele ucrainean s-a angajat solemn să nu pună în pericol viaţa civililor. Intrarea în oraş cu tancuri şi blindate i-ar expune pe locuitori la tirurile de arme antitanc aflate în posesia rebelilor. În plus, un eventual război de gherilă urbană, evocat de insurgenţi, ar provoca o baie de sânge. Strategia, pregătită chiar de preşedintele Petro Poroşenko, ar consta în stabilirea unei blocade atât la Doneţk, cât şi la Lugansk. O astfel de blocadă completă i-ar forţa pe rebeli să depună armele, a apreciat el, într-un interviu citat de Russia Today. Marea necunoscută rămâne dacă locuitorii din Doneţk sunt dispuşi să-i sprijine pe combatanţii insurgenţi. Peste 2.000 de susţinători ai republicii populare Doneţk au participat, duminică, la o manifestaţie, unde şi-au anunţat intenţia de a apăra oraşul şi sprijinul pentru ”strelkovski”, susţinătorii liderului militar al separatiştilor, Igor Strelkov, care, potrivit Kievului, ar fi ofiţer al serviciilor militare ruse de informaţii.
SABOTAJ Trei poduri feroviare au fost avariate în urma unor acte de sabotaj comise în decurs de 24 de ore în estul Ucrainei, au anunţat, ieri, autorităţile ucrainene. Un pod feroviar din zona Slaviansk - Doneţk - Mariupol a fost distrus în zona Novobahmutivka, din regiunea Doneţk. O explozie a avut loc în timp ce podul era traversat de un tren de marfă. Mai multe vagoane au rămas suspendate în aer în urma incidentului. Ieri dimineaţă, un pod feroviar din regiunea Lugansk a fost avariat de o explozie provocată de insurgenţi. Un alt pod a fost avariat în oraşul Lugansk. Vinerea trecută, un pod rutier peste râul Siverski Doneţ a fost aruncat în aer, tot în regiunea Lugansk.
IMPAS DIPLOMATIC Între timp, eforturile diplomatice pentru soluţionarea conflictului, care a provocat aproape 500 de morţi în trei luni, par să se afle în impas. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că o reuniune cu participarea reprezentanţilor Ucrainei, Rusiei şi OSCE a avut loc duminică, la Kiev, dar fără prezenţa rebelilor la discuţii, iar participanţii s-au limitat să sublinieze ”importanţa unor progrese concrete pentru soluţionarea paşnică a crizei ucrainene”, dar fără să ofere detalii. Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a îndemnat, ieri, Guvernul ucrainean să dialogheze cu separatiştii, în vederea ajungerii la un armistiţiu, avertizând că nu există o soluţie pur militară la conflict.