Schimb istoric de prizonieri între Israel şi mişcarea Hezbollah

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimb istoric de prizonieri între Israel şi mişcarea Hezbollah

Externe 17 Iulie 2008 / 00:00 625 accesări

În cursul zilei de miercuri s-a produs un schimb istoric de prizonieri între Hezbollah, care a predat rămăşiţele a opt soldaţi israelieni şi Israel, care a eliberat cinci deţinuţi libanezi şi a înapoiat mişcării islamiste 200 de cadavre.

Un lider al Hezbollah, Wafik Safa, a predat cadavrele unui oficial din Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), la frontiera israeliano-libaneză. Hezbollah predase Israelului, în cursul dimineţii, rămăşiţele a doi soldaţi răpiţi în 2006, Ehud Goldwasser şi Eldad Regev şi le-a recuperat pe cele ale unor combatanţi din grupare şi palestinieni. Schimbul fusese realizat tot prin intermediul CICR. Pe de altă parte, în cadrul aceluiaşi schimb, cinci prizonieri libanezi eliberaţi miercuri de Israel, printre care liderul lor Samir Kantar, au sosit în Liban, miercuri după-amiază. Răpirea celor doi soldaţi israelieni în cadrul unei operaţiuni a Hezbollah din Israel, în apropierea frontierei, declanşase ofensiva israeliană de 34 de zile din Liban, în care au fost ucişi 1.200 de libanezi, majoritatea civili şi 160 de israelieni, majoritatea soldaţi. Israelul a transferat, la rîndul său, la bordul unor camioane, rămăşiţele a 12 combatanţi Hezbollah şi palestinieni, potrivit CICR. Printre acestea se numărau şi rămăşiţele palestiniencei Dalal al-Moghrabi, care condusese un atac de comando în Israel, în 1978, în care au murit 36 de persoane.

Acest schimb de prizonieri ridică întrebări cu privire la preţul plătit pentru recuperarea corpurilor neînsufleţite. “Niciun stat din lume nu este dispus să dea nişte terorişti în schimbul unor cadavre, este o dovadă de slăbiciune din partea noastră”, a declarat preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe şi Apărare, Tsahi Hanegbi. Potrivit lui Ami Azlon, ministru fără portofoliu şi fost şef al Shin Beth (securitatea internă), “timpul trece în defavoarea Israelului în acest gen de situaţii”. El a dat exemplu cazul lui Gilad Shalit, un soldat franco-israelian răpit cu peste doi ani în urmă, de la graniţa dintre Israel şi Fîşia Gaza, de către islamiştii palestinieni din Hamas, care cer în schimbul libertăţii lui eliberarea a sute de palestinieni închişi în Israel. “Problema este că, pentru a elibera soldaţii noştri, lăsăm în libertate terorişti care alimentează ciclul violenţelor”, a adăugat Azalon.

Taguri articol


12