SCHIMBARE DE STRATEGIE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

SCHIMBARE DE STRATEGIE

Politică 08 August 2008 / 00:00 454 accesări

Într-un editorial de acum cîteva zile scriam că inundaţiile din nordul ţării reprezintă, dacă judeci în mod cinic, o oportunitate electorală formidabilă, cu doar cîteva luni înainte de alegerile generale. Iată că nu m-am înşelat! Toţi politicienii au uitat ca prin minune că se află în vacanţă şi au încercat să capete cît mai multă vizibilitate mediatică. E drept că unii dintre ei „s-au aflat mai mult în treabă”, cum zice un proverb românesc, fiindcă nu aveau la dispoziţie alte mijloace, în afara unor modeste donaţii şi „datul din gură”… În schimb, guvernul, recent aleşii locali şi preşedintele s-au aureolat cu popularitate, căci dispuneau de pîrghii administrative la îndemînă. Voi reveni asupra acestui subiect peste cîteva zile. Deocamdată vreau să comentez foarte scurt un fapt semnalat şi de alţi analişti atenţi, însă trecut aproape neobservat de marele public, din cauza concediilor.

În comportamentul politic şi limbajul lui Traian Băsescu a intervenit, în mod evident, o schimbare de strategie. În ultimele sale apariţii publice prilejuite de inundaţii, stînd de vorbă cu oamenii necăjiţi care se văitau ori bodogăneau politicienii, preşedintele s-a ferit să mai critice guvernul, să-l atace pe primul ministru sau să-i înjure pe liberali. La început mi s-a părut bizar! Fac abstracţie de gafa cu ministrul categorisit drept „imbecil”, indiferent dacă e vorba de Cristian David sau nu, deoarece a fost clar că pe Băsescu l-a luat gura pe dinainte, din cauza temperamentului său coleric. Ba, chiar, a fost suspectă graba cu care a dezminţit orice persoană nominalizată de presă, lăsînd totul în coadă de peşte…

Sentimentul meu, dar nu numai al meu, este că preşedintele a dat semnalul reconcilierii cu liberalii, fiindcă şi-a dat seama că nu are alte alternative pentru PD-L. Recentul sondaj INSOMAR, dacă nu e o manipulare, confirmă majoritatea mai mult decît confortabilă pe care ar putea-o avea în viitorul parlament PNL împreună cu PD-L. Dar cele două partide s-ar face de rîs în faţa electoratului, în cazul în care, după patru ani de certuri, ar reface Alianţa DA! Cine i-ar mai crede? Mai degrabă, s-ar putea ca PNL şi PD-L să meargă pe liste separate la alegeri, după care ar urma să-şi împartă ciolanul în mod „democratic”, în viitoarea majoritate parlamentară. Acesta este singurul scenariu care poate lăsa PSD-ul în opoziţie încă patru ani. Însă rămîn multe necunoscute în această ecuaţie politică, pe care ar merita să le discutăm altădată.

Oricum, dacă vom asista vreodată la împăcarea publică dintre Băsescu şi Tăriceanu, atunci se va adeveri încă o replică din Caragiale: „Pupat Piaţa Independenţei…” Asta e ţara în care trăim şi ăştia sînt oamenii cu care defilăm!



12