DEMISIA DE ONOARE. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a demisionat, ieri, din funcţie, după ce preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au renunţat la serviciile Poliţiei, supăraţi pe sindicaliştii care au protestat vineri în capitală. Înainte de a merge la Palatul Victoria pentru a-şi anunţa în mod oficial plecarea din actualul Executiv, Vasile Blaga a convocat o şedinţă cu şefii structurilor MAI, la întâlnire participând, printre alţii, inspectorul şef al Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi şeful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, despre care surse din MAI spuneau, încă de dimineaţă, că ar urma să renunţe, la rândul lor, la poziţiile pe care le ocupă în cadrul ministerului, în semn de solidaritate faţă de decizia lui Blaga. După şedinţa Coaliţiei, ministrul Blaga a organizat la sediul MAI o conferinţă de presă. În deschidere, acesta a declarat: „Am decis să îmi înaintez demisia de onoare. Ne aflăm într-un moment decisiv pentru MAI şi pentru România. Mă refer aici la atingerea celui mai important obiectiv strategic, intrarea în Spaţiul Schengen. Nu trebuie să planeze niciun fel de suspiciune asupra Ministerului”. Blaga a mai spus că MAI este “cea mai serioasă instituţie a statului” şi că are deplină încredere în toate armele şi structurile ministerului.
PRESIUNI?. Referitor la protestele de vineri, Blaga a declarat că poliţiştii au dreptul de a-şi exprima nemulţumirile, adăugând, însă, că unii dintre ei au uitat angajamentul pe care şi l-au luat faţă de ţară. Ministrul demisionar a insistat asupra faptului că „puţini” dintre cei 70.000 de salariaţi ai MAI au luat parte la mitingul din faţa Palatului Cotroceni. „Nu pot accepta ca gestul unora să fie element de raportare la toţi angajaţii MAI”, a subliniat Blaga. Acesta nu a uitat nici ieri să-i ameninţe pe organizatorii marşului, pe care i-a avertizat, din nou, că vor răspunde contravenţional. Întrebat dacă s-au făcut presiuni asupra lui pentru a demisiona, acesta a răspuns sec, înainte de a se urca în maşină: „Nu e în stare nimeni”. Surse din PDL, citate de cotidianul „Gândul”, spun că cineva ar fi, totuşi, „în stare”... Vocile anonime din partidul de guvernământ au vehiculat, ieri, ideea că Blaga ar fi luat această hotărâre după ce preşedintele Traian Băsescu i-a cerut să-i demită din funcţii pe şefii Poliţiei şi Jandarmeriei, imediat după marşul de protest de vineri după-amiază. Şi când te opui dorinţei preşedintelui...
ÎNLOCUIRE RAPIDĂ. Imediat după ce demisia lui Vasile Blaga a devenit oficială, piaţa a fost inundată de speculaţii privind numele succesorului său. Cea mai vehiculată ipoteză a fost cea a numirii la şefia MAI a lui Gabriel Oprea, actualul ministru al Apărării, dar pe lista potenţialilor înlocuitori s-au mai aflat secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, nimeni altul decât finul preşedintelui Traian Băsescu, Mihai Stănişoară, Monica Macovei şi Sorin Frunzăverde. După câteva ore, premierul Emil Boc a închis bursa zvonurilor şi l-a propus pentru funcţia de ministru al Internelor pe liderul grupului PDL din Senat, Constantin Traian Igaş. Ceremonia depunerii jurământului de către noul ministru al Administraţiei şi Internelor a avut loc aseară, la Palatul Cotroceni. Evident, aseară, la ceremonie, Traian Băsescu a pus din nou placa privind încălcarea Legii de către manifestanţii MAI, deşi primarul Capitalei a explicat că nu s-a încălcat nicio lege. El a cerut chiar un raport scris şi asumat al lui Blaga în legătură cu “incidentele” pretinse a se fi întâmplat în ziua manifestaţiilor poliţiştilor.
“Nu există temeiuri pentru sancţiuni”
Sindicaliştii care au organizat marşul de vineri, pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni, spun că nu există temeiuri pentru a fi sancţionaţi. Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat că Jandarmeria a fost informată cu privire la marşul care a urmat mitingului poliţiştilor. “S-a dorit un marş spre Cotroceni pentru că premierul Emil Boc nu era în ţară şi se ştia că preşedintele Traian Băsescu era la Palatul Cotroceni”, a mai spus Dandea. Vicepreşedintele Cartel Alfa a precizat că la protestul desfăşurat după marş, la sediul Preşedinţiei, au fost aruncate trei caschete de poliţist, una în curtea Palatului Cotroceni, iar două în afară.
CINE ESTE IGAŞ?. Din 2008, Traian Igaş este liderul grupului PDL din Senat şi preşedinte al Comisiei pentru Regulament. În anul 2007, Igaş a devenit vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL Arad. În perioada 2004 – 2008, noul ministru al Internelor a fost deputat şi vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, iar între anii 2000 şi 2004 a făcut parte din Consiliul Local al oraşului arădean Pecica. Igaş are un master în \"Management şi finanţare în administraţia publică\" şi este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare. Igaş este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu.