Un grup de cercetători de la Universitatea Stanford a corelat seceta extremă din ultimii trei ani, cea mai gravă din istoria acestui stat, cu efectele schimbărilor climatice, mai ales cu emisia gazelor cu efect de seră. ”Condițiile atmosferice asociate secetei fără precedent care afectează în prezent California sunt foarte probabil legate de schimbările climatice provocate de oameni”, se arată în raportul grupului de experți, condus de profesorul Noah Diffenbaugh, specialist în științe climatice.
Potrivit experților de la Stanford, abundența gazelor cu efect de seră degajate de arderea combustibililor fosili, asociată cu tăierea pădurilor, a favorizat crearea unei presiuni atmosferice înalte permanente în nord-estul Pacificului (anticiclon), care împiedică venirea furtunilor în California. În 2013 și 2014, ploile s-au concentrat în principal în cele trei luni de iarnă, din cauza acestui anticiclon care a funcționat asemeni unui zid, împiedicând ajungerea furtunilor în acest stat. Studiul realizat de Universitatea din Stanford a avut la bază simulări pe computer și tehnici statistice care au permis cercetătorilor să determine dacă în lipsa efectelor schimbării climatice ar fi fost posibilă formarea acestui anticiclon permanent.
Potrivit monitorului privind seceta din SUA, dezvoltat de Universitatea din Nebraska, peste 80% din teritoriul Californiei, al treilea cel mai mare ca suprafață din SUA, se află în prezent într-o situație de secetă extremă sau excepțională, fapt ce a generat numeroase dezbateri privind modul în care poate fi abordată lipsa cu aprovizionare a apei. Seceta a contribuit de asemenea ca în 2014 să se înregistreze unele dintre cele mai devastatoare incendii din istoria acestui stat.