Schimbările drastice de vreme pot declanşa accidente vasculare cerebrale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimbările drastice de vreme pot declanşa accidente vasculare cerebrale

Monden 14 Februarie 2014 / 00:00 533 accesări

Oamenii sunt mai predispuşi la accidente vasculare cerebrale, putând chiar să moară din cauza acestora, atunci când temperaturile scad drastic sau când umiditatea este foarte ridicată, afirmă un studiu realizat de cercetători americani. Vremea mai caldă reduce riscul de spitalizare din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) şi îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire. Temperaturile reci pot declanşa accidente vasculare cerebrale, întrucât expunerea la frig are numeroase efecte asupra organismului - tensiune arterială crescută, constricţia vaselor sangvine şi coagularea trombocitelor. Variaţii mari în temperatura aerului în intervale scurte de timp ar putea avea un impact similar, avertizează cercetătorii americani.

Studiul, coordonat de Judith Lichtman, profesor la catedra de Epidemiologie de la Yale School of Public Health, a fost realizat pe plan naţional, pe un eşantion de 134.510 de persoane în vârstă de peste 18 ani, care au fost spitalizate în perioada 2009 - 2010, din cauza unui accident vascular cerebral ischemic, cel mai cunoscut tip de AVC, cauzat de un cheag sangvin care blochează fluxul sangvin din creier sau care duce la creier. Savanţii americani au comparat aceste informaţii cu datele despre starea vremii, inclusiv cele despre temperaturi şi punctul de rouă - ce indică o umiditate crescută a aerului -, din perioada menţionată. Cercetătorii au constatat că modificările mari ale temperaturilor zilnice şi o umiditate medie mai mare erau asociate cu o rată mai mare de spitalizare din cauza unui AVC. Temperaturile medii anuale scăzute au fost asociate şi ele cu spitalizările din cauza AVC şi cu decesele cauzate de ele. Cu fiecare creştere de 1°F (17,2 grade Celsius) a temperaturii medii, se produce o scădere de circa 1% a riscului de spitalizare din cauza unui AVC şi de deces în spital. Creşterile fluctuaţiilor temperaturii zilnice şi un punct de rouă mediu determină şi ele o creştere a riscului de spitalizare din cauza unui AVC, dar nu a riscului de deces în spital.

Studiul a fost prezentat la conferinţa internaţională despre accidente vasculare cerebrale organizată de American Stroke Association în oraşul San Diego. Un alt studiu, realizat pe aproape 2.000 de pacienţi din Rusia, a dezvăluit faptul că 30% dintre aceştia prezentau un risc ridicat de AVC în zilele reci, în comparaţie cu zilele calde. Un studiu precedent, care a avut la bază o analiză realizată pe 20 de studii internaţionale, a evidenţiat faptul că presiunea atmosferică scăzută şi vremea rece sunt asociate cu intensificarea durerilor articulare şi cu o creştere a rigidităţii.



12