Schimburi sociale şi culturale între Brest şi Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Schimburi sociale şi culturale între Brest şi Constanţa

Monden 17 Ianuarie 2011 / 00:00 957 accesări

Oraşe înfrăţite. Francezii şi românii au în comun originile latine, dar sunt despărţiţi de destine istorice diferite. Chiar şi în vremuri în care legăturile dintre cele două popoare erau mai uşor de ignorat, un grup de voluntar de la Brest a ales să se încreadă în cooperarea şi schimburile sociale şi culturale între comunităţi ţinute la distanţă unele de celelalte de un regim politic restrictiv. La început era vorba despre înfrăţirea între comunităţi rurale pentru salvarea satelor româneşti ameninţate cu dispariţia. După căderea Comunismului, în anii 1990 a fost fondată Asociaţia Amities-Brest-Constanta. De-a lungul timpului, schimburile au ţinut cont de transformările sociale şi legislative ale societăţii române. Acordul de înfrăţire a oraşelor Brest şi Constanţa a fost semnat pe 8 iulie 1994, fiind dezvoltate legături în cadrul legislaţiei europene privind sectoarele economice. Asociaţia este finanţată de Primăria de Brest, iar toate activităţile desfăşurate de cordonatorii şi formatorii francezi sunt pe bază de voluntariat.

Împărtăşirea experienţei de lucru. Acţiunile, indiferent de domeniul de activitate, reprezintă schimburi de practică profesională pe diferite niveluri. Fie că este vorba despre învăţământ, acţiuni sociale sau despre acţiuni culturale, diversele teme abordate sunt la iniţiativa partenerilor români, iar formatorii profesionali francezi sunt solicitaţi în funcţie de capacitatea lor de a răspunde cerinţelor formulate. Un exemplu de acţiune desfăşurată între 2010 – 2011 are în vedere şansa oferită unui număr de circa o sută de profesori de limbă franceză, indiferent că provin din ciclul primar sau universitar, de a avea acces la tehnici de predare inovatoare şi de a căpăta experienţă în predarea limbii lui Moliere. Aceste schimburi sunt coordonate în prezent de Joelle Thoulouzan din partea Asociaţiei Amities-Brest-Constanţa şi inspectorul şcolar pentru limba franceză Carmen Stoenciu şi se derulează de peste zece ani fiind reînnoite în fiecare an. În 2011, acţiunea se va desfăşura în perioada 15 – 17 aprilie, pe tema Relaţiile între elevi şi copii, familii şi instituţii, respectând valorile sociale şi morale.

Un alt proiect în derulare este coordonat de Maryvonne Le Roux din partea Asociaţiei şi George Gravilă, directorul Liceului de Telecomunicaţii din Constanţa. În stagiul din 2010, un număr de 14 elevi ai Liceului de Telecomunicaţii a urmărit timp de trei săptămâni cursurile Liceului Vauban din Brest pentru a pune în practică proiectul unui modul electronic de decantare a apei. Un alt domeniu de colaborare este cel social. Sylvie Cariou, preşedinta Asociaţiei, coordonează schimburile cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa (DGSAPC), condusă de Petre Dincă. În 2011, o nouă pistă de colaborare va fi dezvoltată vizând inserţia profesională a persoanelor cu dificultăţi şi handicap. O colaborare între Facultatea de Psihologie şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la Constanţa, Institutul de Asistenţă Educativă şi Socială (ITES) şi Asociaţia Amities-Brest-Constanţa va fi semnată în luna aprilie. În 2010, cinci studenţi în cadrul ITES au făcut practică în România în cadrul DGSAPC, iar în 2011, trei studenţi români vor face practică în cadrul serviciilor de asistenţă socială de la Brest. Alte acţiuni au avut loc prin colaborarea cu Muzeul de Artă din Constanţa şi Festivalul de Bandă Desenată. Unul din proiectele de anul acesta presupune invitarea a doi artişti români care vor concepe o bandă desenată care să pună în evidenţă aspectul arhitectural al celor două oraşe înfrăţite.

O legătură afectivă. Schimburile profesionale dintre voluntarii francezi şi partenerii români nu se vor opri aici. Se pun la punct noi colaborări în domeniul agriculturii, poluării marine şi protecţiei mediului. Să sperăm că aceste schimburi se vor intensifica! Contactele umane şi colaborările la diferite niveluri de specialişti şi reprezentaţi ai autorităţilor locale vor crea legături între două ţări ca partenere egale, pentru a şterge impresia că Franţa ne consideră un membru UE inferior, în contextul opoziţiei oficialilor de la Paris faţă de aderarea României la spaţiul Schengen. Acţiunile Asociaţiei Amitie-Brest-Constanţa reprezintă adevăratul ambasador al Franţei la Constanţa, precum toţi partenerii români ai schimburilor care fac imaginea ţării noastre la Brest.



12