Scoţienii au votat în proporţie de 55,3% împotriva independenţei la referendumul organizat joi, devansând tabăra separatistă, care a înregistrat 44,7% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale anunţate vineri, după numărarea tuturor buletinelor de vot. Pentru a câştiga referendumul, una dintre cele două tabere trebuia să obţină peste 1.852.828 de voturi. Tabăra celor care au fost împotriva independenţei a obţinut 2.001.926 de voturi, faţă de 1.617.989 - cea pro-independenţă, în timp ce rata de participare a fost de 84,6%. Voturile împotriva independenţei Scoţiei au fost mai numeroase în zonele în care populaţia aparţine în majoritate clasei de mijloc sau este mai în vârstă, în zonele cu o proporţie mai ridicată a persoanelor născute în alte părţi ale Marii Britanii şi în jumătatea predominant rurală a Scoţiei. Astfel, 64% din populaţie a respins independenţa în circumscripţiile în care peste 12% dintre locuitori s-au născut în altă parte a Marii Britanii, afirmă profesorul John Curtice de la Universitatea Strathclyde. Media de respingere a independenţei a fost de 60% în zonele în care peste 30% din populaţie are ocupaţii manageriale şi de 61% în zonele în care peste 24% din populaţie are peste 65 de ani. Voturile împotriva independenţei au fost mai numeroase în jumătatea predominant rurală a Scoţiei (60%), mai degrabă decât în zonele urbane, unde media a fost de 53%.
Premierul britanic, David Cameron, a salutat rezultatul referendumului și li s-a adresat direct scoţienilor, după ce liderul separatiştilor, Alex Salmond, i-a cerut vineri, recunoscându-şi înfrângerea, să îşi respecte promisiunea de a oferi prerogative extinse regiunii nordice. Alex Salmond, susţinătorul iniţiativei privind independenţa Scoţiei, a anunţat, în consecință, că va demisiona din funcţia de premier al regiunii britanice. David Cameron a promis, vineri, noi prerogative celor patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit, Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Anglia, după respingerea independenţei Scoţiei. Cameron promisese deja o autonomie sporită Scoţiei, dar şi-a extins angajamentul şi către celelalte trei regiuni.
LUMEA RĂMÂNE LA FEL Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a salutat, vineri, refuzul opus independenţei Scoţiei în referendumul istoric ce a avut loc cu o zi înainte, apreciind că este o decizie bună pentru Europa. ”Acest rezultat este bun pentru Europa unită, deschisă şi mai puternică pe care o susţine CE”, a declarat Barroso. Anterior, preşedintele PE, Martin Schulz, a salutat, la rândul său, votul împotriva independenţei scoţiene.
Și premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat că ”Spania este foarte bucuroasă de respingerea independenţei Scoţiei”. Șeful Guvernului iberic se opune ferm referendumului pe care vor să îl organizeze naţionaliştii din Catalonia la 9 noiembrie. Referendumul privind independenţa Scoţiei era urmărit îndeaproape de Spania, unde Parlamentul catalan se pregătea să voteze, vineri, o lege care ar autoriza regiunea să organizeze propria consultare populară. În opinia preşedintelui catalan, Artur Mas, aceasta ar fi singura modalitate de a putea organiza în legalitate, la 9 noiembrie, un referendum privind menţinerea sau nu în cadrul Spaniei. Dar Guvernul lui Mariano Rajoy, inflexibil, ar urma să depună imediat un recurs în justiţie împotriva acestei legi regionale, care ar putea fi declarată contrară Constituţiei. În timp ce separatiştii catalani sperau să profite de pe urma unei independenţe a Scoţiei, victoria opozanţilor aduce un nou avantaj Madridului.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat victoria taberei care s-a opus independenţei Scoţiei şi ”modul în care locuitorii acestei regiuni au desfăşurat, integral şi dinamic, acest exerciţiu democratic”. Obama şi-a exprimat, într-un mesaj postat pe Twitter cu o zi înainte de referendum, dorinţa ca ”Regatul Unit să rămână puternic, robust şi unit”.
BUCURIA PRODUCĂTORILOR DE WHISKY Producătorii de whisky scoţieni s-au declarat mulţumiţi, vineri, de respingerea independenţei Scoţiei la referendumul de joi, preferând stabilitatea menţinerii în cadrul Regatului Unit. Asociaţia profesională era îngrijorată de ieşirea din UE, chiar şi temporară, a unei Scoţii independente şi de viitorul ajutorului acordat exporturilor de puternica reţea diplomatică britanică. Whisky-ul este al doilea produs de export scoţian, după petrol, cu o valoare de 4,3 miliarde de lire sterline (5,4 miliarde de euro) anul trecut. Gigantul britanic în domeniul băuturilor alcoolice Diageo, care produce mărcile celebre Johnnie Walker şi J&B, precum şi mărcile Lagavulin sau Talisker, a anunţat că se aşteaptă la un mediu favorabil în cadrul unei Scoţii cu prerogative sporite.