„Şcoala Brâncovenească” dezbate etimologia limbii române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Şcoala Brâncovenească” dezbate etimologia limbii române

Cultură 25 Iunie 2009 / 00:00 710 accesări

„Şcoala Brâncovenească” organizează, astăzi, începînd cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o conferinţă avînd ca principală temă de dezbatere subiectul delicat al originii limbii române. Prelegerea urmează să fie susţinută de doi profesori şi cercetători de renume. Primul dintre ei, dr. Mihai Vinereanu, a aprofundat, de-a lungul vieţii, originea limbii române şi, astăzi, se poate alătura unui grup controversat, recunoscut pentru susţinerea faptului că limba română nu este o limbă neolatină, ci are un fond majoritar traco-dacic. Vinereanu este cunoscut cercurilor de istorici români prin cartea sa intitulată „Dicţionar etimologic al limbii române pe baza cercetărilor de indo-europenistică”, lucrare care va fi lansată şi la Constanţa, în cadrul acestei conferinţe.

Cel de-al doilea invitat este prof. Ion Coja. Născut la Constanţa, om de cultură, profesor universitar, scriitor, publicist şi fost om politic, Coja este una dintre persoanele cele mai indicate pentru a susţine o astfel de conferinţă. Acesta este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, unde predă un curs de lingvistică generală. Cei doi oameni de cultură vor dezbate adevăruri despre limba stră-dacă şi daca veche şi vor aduce argumente de identitate şi istorie lingvistică.

„Şcoala Brâncovenească” este cunoscută prin campaniile creştine şi proiectele umanitare organizate de-a lungul existenţei, beneficiind, în cazul unor acţiuni importante, de sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului şi al Consiliului Judeţean Constanţa. La fel ca în cazul tuturor evenimentelor publice organizate de „Şcoala Brâncovenească”, intrarea la conferinţa de astăzi este liberă.



12