Școala care îi lasă repetenţi pe elevii care se automutilează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Regulamentul cinismului

Școala care îi lasă repetenţi pe elevii care se automutilează

Educație 11 Decembrie 2019 / 12:57 2793 accesări

Regulamentul unei şcoli din judeţul Constanţa prevede ca elevilor să le fie scăzute 5 puncte din nota la purtare dacă se automutilează. Asociaţia Elevilor din Constanţa a semnalat cazul şi cere modificarea de urgenţă a regulamentului.

Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” din comuna Corbu a introdus în „nomenclatorul actelor de violenţă”, pe lângă discriminare, distrugerea mobilierului sau tâlhăria, şi fapta de automutilare. Conform aceluiaşi regulament, dacă elevii se automutilează, li se scade nota la purtare cu cinci puncte şi astfel rămân repetenţi.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică în termeni duri decizia şcolii şi consideră că un elev poate ajunge să facă o astfel de faptă doar dacă are probleme sociale sau este supus bullyngului: „Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că automutilarea apare, de cele mai multe ori, în rândul elevilor ca urmare a unor probleme sociale, precum bullying-ul, situaţia familială şi altele, starea psihologică a persoanei fiind deteriorată. În aceste cazuri, este absolut necesară intervenţia urgentă a instituţiilor abilitate şi familiei în momentul identificării comportamentelor de automutilare, astfel încât elevul să poată fi ajutat să depăşească această stare psihologică din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor”, se arată într-un comunicat transmis de AEC.

De asemenea, reprezentanţii elevilor acuză conducerea şcolii de cinism pentru că, în loc să se ocupe de rezolvarea acestei probleme grave în rândul tinerilor, a hotărât să pedepsească fapta prin scăderea notei la purtare: „Este evident cinismul conducerii unităţii de învăţământ care, în loc să se aplece asupra rezolvării acestei probleme, în prevenirea şi combaterea ei, alege să pedepsească elevii ce suferă de ea. Amintim că scăderea notei la purtare sub 6 duce la repetarea anului şcolar, în această situaţie fiind nejustificată, putând chiar să agraveze situaţia elevului şi să-l determine la acţiuni din ce în ce mai riscante. Suntem de părere că dacă un astfel de incident se întâmplă, persoanele din conducerea şcolii ar fi autori morali şi ar trebui sancţionaţi chiar şi penal”, au mai transmis reprezentanţii AEC.

Poate nu ar fi lipsit de interes săreamintim că,în urmă cu cinci ani, directoarea școlii din Corbu intra în atenția presei în urma unei scrisori prin care părinții cereau schimbarea acesteia - învățătoare de profesie - din cauza abuzurilor fizice și verbale pe care le-ar fi aplicat copiilor.



Ştiri recomandate

12