Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Constanţa, premiată la Piteşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Constanţa, premiată la Piteşti

Cultură 09 Decembrie 2008 / 00:00 3696 accesări

Elevi, dar şi absolvenţi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Constanţa au cîştigat, zilele trecute, la cea de-a XIV-a ediţie a Expoziţiei Naţionale de Arte Plastice şi Decorative de la Piteşti, premiul al III-lea la secţiunea Artă fotografică. Cei 14 tineri care au intrat în această competiţie, aflaţi la clasa cunoscutului artist fotograf Bebe Pitei (care a fost, de asemenea, prezent cu lucrări), au participat cu 36 de fotografii, alb-negru, dar şi color, în format 20/30 cm, tema generală fiind peisajul marin dobrogean. Vernisajul acestui eveniment expoziţional, organizat de Consiliul Judeţean Piteşti şi Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, a avut loc la Muzeul de Artă. Constănţenii care au expus pe simeze sînt: Irina Obretin şi Gabriel Dragomirescu - anul al II-lea, Radu Draia, Costin Dincă, Dorin Dincă, Vlad Vicol şi Vicenţiu Pitei - absolvenţi, Răzvan Nicola, Mihai Gabriel Busuioc, Adelina Bratu, Mihai Pîslaru, Eli Săndulescu, Daniel Barbălată, Marian Pîslaru - anul I, alături de profesorul care i-a îndrumat, Bebe Pitei.

Artistul fotograf Bebe Pitei: „Organizarea îndoielnică şi lipsa de interes au fost revoltătoare”

Aflaţi pe cea de-a treia treaptă a podiumului, după concurenţii de la Craiova (locul al II-lea) şi cei de la Piteşti (locul I), reprezentanţii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Constanţa au revenit acasă, însă, „nemulţumiţi şi cu un gust amar”. Şi, cu siguranţă, nemulţumirile lor nu sînt deloc neîntemeiate, fiind legate în mod special de modul de organizare a acestei manifestări cu participare naţională. Potrivit artistului fotograf Bebe Pitei, la Expoziţia Naţională de Arte Plastice şi Decorative a existat clar o favorizare a concurenţilor locali, clasa de artă fotografică a Şcolii Populare de Arte şi Meserii de la Piteşti ocupînd cel mai mare spaţiu de expunere, întrucît lucrările acestora au avut dimensiuni mult mai mari (50/60 cm) decît cele prevăzute de regulamentul concursului (20/30 cm). În aceste condiţii, pe simeze nu au mai încăput decît 15 din cele 36 de lucrări ale participanţilor constănţeni, multe dintre ele fiind înghesuite, deteriorate, legate cu sfoară sau expuse pe... jos, iar restul creaţiilor - ascunse. Chiar şi aşa, fotografiile constănţenilor rămase la vedere s-au bucurat de aprecierea publicului şi a juriului, format, de altfel, din personalităţi în domeniu, precum Gheorghe Achiţei, profesor de estetică la catedra Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (preşedinte), dr. Vasile Rizeanu - sculptor şi director al Şcolii de Arte şi Meserii Piteşti sau conf. univ. dr. Dinu Rădulescu - sculptor şi secretar al Uniunii Artiştilor Plastici Bucureşti. „Nu contest decizia juriului, însă organizarea îndoielnică şi lipsa de interes au fost, de-a dreptul, revoltătoare”, a declarat Bebe Pitei. Mai mult, în semn de protest faţă de organizarea şi modul în care au fost primiţi la Piteşti, reprezentanţii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Constanţa au anunţat că aceasta a fost ultima lor participare la acest eveniment de „anvergură naţională”.

În curînd, în apropierea Crăciunului, lucrările cu care elevii şi absolvenţii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Constanţa au participat la acest concurs - peisaje marine, naturi statice, eseu -, de o mare sensibilitate şi simţ estetic, vor putea fi admirate şi pe simezele Muzeului de Artă de la malul mării.



12