Începînd cu noul an şcolar, atît preşcolarii, cît şi şcolarii, vor intra la regim. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) au luat în calcul datele statistice potrivit cărora tot mai mulţi copii suferă de obezitate, dar şi de alte afecţiuni, aşa că se doreşte luarea unei decizii care să vină în ajutorul celor mici. Mai exact, experţii MSP sînt de părere că alimentele cu un conţinut mare de zahăr, grăsimi şi sare nu mai trebuie, sub nicio formă, să fie comercializate în incintele grădiniţelor şi şcolilor. Pentru sănătatea şcolarilor şi a preşcolarilor, vor fi interzise alimentele care, prin conţinut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vînzare, mai puţin sandvişurile, care vor putea avea pînă la 350 Kcal. Lista alimentelor interzise mai conţine produse precum hamburgeri, pizza, preparate de patiserie, cartofi prăjiţi şi mezeluri grase, deoarece acestea au un conţinut mare de grăsimi pe suta de grame. Dacă legea va fi aprobată, cei mici nu vor mai putea cumpăra de la magazinele din incinta şcolilor chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sărate şi seminţe sărate, din cauză că acestea conţin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs. Lista interzice, de asemenea, comercializarea de prăjituri, bomboane, acadele şi sucuri carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr, dar şi a oricăror alimente vrac. Potrivit comisiei care a elaborat lista, băuturile care vor putea fi vîndute sînt apa potabilă îmbuteliată, apă minerală îmbuteliată şi băuturile răcoritoare din extract de fructe sau legume, fără nicio altă substanţă adăugată. Principalele alimente care vor fi comercializate fără restricţii în magazinele din incinta şcolilor sînt lactatele, fructele şi legumele, deoarece acestea se încadrează în limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor. Forma finală a listei, care va deveni literă de lege printr-un ordin al MSP, va fi stabilită în urma dezbaterii publice în această săptămînă. Potrivit iniţiatorilor legii, interzicerea consumului de alimente de tip fast food în şcoli este o măsură necesară deoarece favorizează apariţia a numeroase boli care pot afecta dezvoltarea copiilor şi adolescenţilor. Astfel, în unităţile de învăţămînt preuniversitar vor putea fi preparate şi distribuite produse care se încadrează în categoria unei alimentaţii sănătoase, în sensul că acel mod de alimentaţie a fost dovedit ştiinţific a fi optim creşterii, dezvoltării şi menţinerii stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor în colectivităţi. Actul normativ prevede că meniurile trebuie să aibă avizul personalului medical, dar şi al directorului unităţii de învăţămînt.