După ce în ediţia de ieri arătam că, la nivelul judeţului Constanţa, mii de constănţeni au fost “răpuşi” de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, potrivit raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) anunţă, la rândul lor, o situaţie similară la nivel de ţară. Astfel, în săptămâna 14 - 20 februarie 2011, analiza incidenţei numărului de îmbolnăviri cauzate de infecţiile respiratorii acute şi gripă a relevat o tendinţă de creştere, fiind depăşite valorile maxime aşteptate, conform raportului transmis de către specialiştii Centrului Naţional de Boli Transmisibile. În perioada menţionată au fost înregistrate 118.432 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 21.5% mai multe comparativ cu cele înregistrate în săptămâna precedentă. De asemenea, au fost confirmate 83 cazuri de gripă (40 de tip A/H1N1 şi 43 de tip B) din totalul de 381 înregistrate de la debutul sezonului (luna octombrie 2010). Reprezentanţii MS au anunţat şi două decese la persoane confirmate cu gripa A/H1N1. Un deces în Bucureşti,la o persoană de 41 ani, sex masculin, în acest caz specificându-se condiţii medicale preexistente şi un deces în Cluj, la o persoană de 29 ani, sex feminin, cu sarcină în 19 săptămâni. Numărul de îmbolnăviri de gripă a crescut în ultima perioadă, pe fondul temperaturilor scăzute, dar în România nu există, la acest moment, pericolul unei epidemii de gripă, a declarat, ieri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
RATELE DE ABSENTEISM DIN UNITĂŢILE ŞCOLARE AU ÎNREGISTRAT NIVELURI CRESCUTE FAŢĂ DE SĂPTĂMÂNA PRECEDENTĂ – ÎN ŞCOLI, DE LA 4.5% LA 7.7% (71%), IAR ÎN LICEE, DE LA 3.9% LA 5.7% (47%)
La Constanţa, potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, absenteismul în unităţile de învăţământ (alese pentru sistemul sentinelă) nu a scos în evidenţă procente semnificative, cel puţin deocamdată. Potrivit specialiştilor MS, rezultatele analizei incidenţei numărului de îmbolnăviri cauzate de infecţiile respiratorii acute şi gripă sugerează că, în următorul interval de timp, se va menţine o activitate gripală de intensitate înaltă, cu răspândire naţională. În consecinţă, medicii MS recomandă efectuarea triajului epidemiologic de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, în unităţile de învăţământ, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi.