Școlile românești încă au handicap în integrarea copiilor cu dizabilități

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Copil din Constanța diagnosticat cu autism, integrat cu succes la școală

Școlile românești încă au handicap în integrarea copiilor cu dizabilități

Educație 22 Septembrie 2016 / 07:24 1299 accesări

Învățământul românesc are mari probleme în integrarea copiilor cu autism. Principalele cauze sunt legate de lipsa personalului calificat pentru educația cu cerințe speciale, lipsa unei programe special concepute de psihologi și lipsa de informare a elevilor cu privire la această tulburare, cred specialiștii. Profesorii și ceilalți elevi îi consideră adeseori pe copiii cu autism o povară, neînțelegând că, de fapt, pentru a se recupera, aceștia au nevoie de interacțiune socială. Un astfel de copil diagnosticat cu autism învață în clasa a opta la Școala Gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța și a reușit să se integreze cu succes. Dar astfel de exemple sunt, din păcate, extrem de rare în Educație și sunt datorate aproape exclusiv eforturilor personale, nu sistemului.

Școlile tradiționale din România întâmpină încă foarte mari dificultăți atunci când trebuie să-i integreze pe copiii diagnosticați cu autism, principalele cauze fiind lipsa personalului calificat pentru educația cu cerințe speciale, lipsa unei programe special concepute de psihologi și lipsa de informare a elevilor cu privire la această tulburare. Din această cauză, cred psihologii de la Asociația ”Împreună Pas cu Pas”, există o tendință tot mai mare de a judeca și de a eticheta un copil cu o asemenea tulburare, înainte de a-i asculta povestea lui și a familiei. ”Adevărata problemă și, totodată, dramă este atunci când încercăm să-i integrăm pe acești copii în școlile tradiționale.

INTERACȚIUNEA SOCIALĂ, EXTREM DE IMPORTANTĂ

Ceilalți părinți privesc această integrare cu scepticism, însă foarte puțini oameni înțeleg că un simptom extrem de important și greu de înțeles și de recuperat este chiar interacțiunea socială, pe care nu o poate dobândi decât în cadrul unui colectiv”, consideră psihologul clinician Nicoleta Burlacu, specializat pe tulburări de spectru autist și, totodată, președintele Asociației ”Împreună Pas cu Pas”. Un astfel de copil diagnosticat cu autism învață în clasa a opta la Școala Gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazul” din Constanța. Directorul instituției de învățământ, Daniela Badea, a declarat, pentru ”Telegraf”, că, pentru integrarea naturală a copiilor cu autism, este necesară participarea tuturor factorilor implicați. De aceea, trebuie ca profesorii să știe cum să gestioneze comportamentul acestor copii, iar ceilalți elevi care învață în aceeași clasă să fie înțelegători. ”La noi în școală se fac programe adaptate pentru acești copii. Avem în școală un copil cu tulburare din spectrul autist. Are însoțitor permanent, copilul este deosebit, cu note foarte bune și se integrează foarte bine. Este acceptat și de colectivul de elevi, este considerat un copil normal - nu se face distincție între el și ceilalți”, a precizat directorul școlii.

CE ESTE AUTISMUL?

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce apare, adeseori, la naștere sau la vârsta de 18 luni - 2 ani a copilului. El se caracterizează prin dificultăți în comunicare și limbaj, social și comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări). Statisticile arată că autismul apare mai des la băieți decât la fete, proporția fiind de 1 la 4, și este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Conform raportului Ministerului Sănătății din 2012, România înregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă specialiștii sunt de părere că numărul real este chiar de 2 - 3 ori mai mare.



12