Școlile și ONG-urile pot aplica pentru finanțări de 50.000 lei pentru proiecte educaționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educație pentru un mâine mai bun, prin programul Raiffeisen Comunități

Școlile și ONG-urile pot aplica pentru finanțări de 50.000 lei pentru proiecte educaționale

Economie 05 August 2020 / 15:34 1088 accesări

Pentru societatea de astăzi, educația non-formală poate contribui în mod semnificativ la modul în care generațiile tinere se pregătesc pentru viitor. Însă, mai mult decât atât, acest tip de educație poate schimba modul în care o comunitate se dezvoltă și poate influența în bine viețile oamenilor.

De aceea, în ultimii 10 ani, Raiffeisen Bank a dezvoltat programul Raiffeisen Comunități, un concurs de granturi prin care încurajează organizațiile neguvernamentale și instituțiile de învățământ să implementeze proiecte în domeniul educației non-formale, care să contribuie, ulterior, la îmbunătățirea nivelului de educație, dar și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Printre ele se numără și două inițiative utile pentru două comunități vulnerabile din România – vârstnicii și mamele tinere, care s-au dezvoltat datorită unui grant de 50.000 lei primit prin intermediul proiectului Raiffeisen Comunități.

Universitatea Vârstei a III-a - când învățarea continuă nu are vârstă

Oferta educațională aproape inexistentă pentru persoanele de vârsta a treia din România a dus la apariția unui program inedit pentru seniorii clujeni, în căutarea unor activități prin care își pot petrece timpul la vârsta pensionării. Așa a apărut Universitatea Vârstei a III-a Cluj-Napoca, un program de cursuri susținute de profesorii Universității Babeș-Bolyai și alți voluntari din mediul universitar clujean, dezvoltat de Fundația UBB Alma Mater Napocensis (în parteneriat cu Asociația EduNation și DASM Cluj-Napoca), unde, în ultimii doi ani, aproximativ 150 de seniori din Cluj au urmat cursuri de economie, știință sau inginerie.

Pentru Ștefan Oltean, reprezentant al programului Universitatea Vârstei a III-a, “învățarea continuă este unul dintre instrumentele la care apelăm pentru a face față unei lumi în continuă schimbare, iar seniorii trebuie să aibă acces liberla astfel de instrumente, pentru că, în cazul lor, beneficiile se simt atât la nivelul sănătății, cât și al calității vieții, prin menținerea implicării în viața socială”.

Beneficiile programului s-au văzut încă după primul an, odată cu creșterea seminificativă a calității vieții participanților, astfel că programul s-a extins. Asociația EduNation, formată din echipa inițială de voluntari ai proiectului, și Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația Alma Mater Napocensis (Fundația UBB), au pus bazele unui centru de resurse prin profesorii voluntari înscriși în proiect.

În 2019, din dorința de a dezvolta programul și de a le oferi vârstnicilor noi oportunități de a se integra în comunitate, reprezentanții proiectului au înscris inițiativa în concursul Raiffeisen Comunități, unde au câștigat un grant de 50.000 lei. Prin intermediul acestuia, inițiatorii Universității au dezvoltat infrastructura proiectului, l-au promovat mai susținut și au recrutat un număr mult mai mare de voluntari.

“Programul Raiffeisen Comunități a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea Universității Vârstei a III-a din Cluj-Napoca. Față de anul anterior, numărul beneficiarilor s-a triplat și a ajuns la aproape 130 de beneficiari direcți, iar numărul de cursuri susținute s-a dublat”, povestește Dr. Monica Coste, manager de proiect din partea Fundației UBB.

Din grijă pentru mamele vulnerabile - cum ajută Asociația Dream Project mamele tinere să fie #Pe Cont Propriu

Povestea Asociației Dream Project a început în 2016, când Marinela Rață Panaite a lansat, împreună cu soțul ei, primul trusou finlandez din România, un proiect social prin care donau acest produs mamelor vulnerabile. Așa au cunoscut zeci de mame minore, singure, fără venituri care aveau nevoie de ajutor permanent. În contextul în care, în România, existau foarte puține asociații și organizații non-guvernamentale care să se ocupe de mamele minore, Marinela a pus bazele Dream Project, organizație non-guvernamentală prin care a început implementarea unor proiecte dedicate pentru această comunitate vulnerabilă.

#Pe Cont Propriu este unul dintre aceste proiecte, prin intermediul căruia mamele cu vârsta cuprinsă între 15-26 de ani beneficiază deconsiliere vocațională și cursuri gratuite de calificare profesională, la finalul căruia primesc și un kit profesional, fiind, în același timp consiliate de specialiști pentru a se angaja sau a lucra independent.

“Pe lângă cursurile de calificare și kitul profesional, le oferim mamelor consiliere vocațională pentru a-și găsi un loc de muncă sau pentru a lucra pe cont propriu, educație financiară pentru a învăța cum să întocmească și să țină un buget. Practic, le susținem până reușesc să se angajeze sau să câștige singure un venit”, spune Marinela.

Până în acest moment, 12 mame au finalizat cursuri de calificare sau urmează să termine în următoarele două luni, specialiștii asociației fiind în proces de interviuri cu alte cinci mame care plănuiesc să înceapă cursurile din luna septembrie. Beneficiarele de până acum sunt fie mame minore, singure sau mame cu mai mulți copii, care nu au nicio calificare și niciun venit.

Din grijă pentru mamele vulnerabile și din dorința de a le oferi acestora speranța că pot duce o viață independentă și pot avea un viitor mai bun, inițiatorii proiectului au participat, anul trecut, la concursul de granturi Raiffeisen Comunități, unde au câștigat un sprijin financiar de 50.000 lei pentru a dezvolta proiectul #Pe Cont Propriu.

“Grantul de la Raiffeisen Bank ne ajută să le oferim speranță acestor mame. Speranța că pot depăși momentele dificile în care se află acum, speranța ca pot începe de undeva să cîștige un venit, să rupă lanțul sărăciei. Mai mult, grantul ne permite nouă, ca organizație, să căpătăm încredere în noi, dar mai ales experiență, să ne dezvoltăm, să ne mărim echipa. Acum suntem 4 oameni care lucrează constant pe acest proiect și plănuim altele împreună”, povestește Marinela.

Raiffeisen Comunități a anunțat o nouă rundă a concursului de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ. Dezvoltat de Raiffeisen Bank România, concursul de granturi oferă finanțare a câte 50.000 de lei pentru 10 proiecte educaționale care pot schimba viitorul comunităților din România.

Termenul limită pentru depunerea ideilor pentru educație din acest an este 11 august, 2020, ora 17.00, pe platforma https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/.

Până acum, programul de granturi Raiffeisen Comunități a acordat sprijin financiar în valoare totală de 870.000 de euro pentru 129 de proiecte dezvoltate în întreaga țară.



Ştiri recomandate

12