Școliți în „tainele“ sănătății reproducerii. Vezi unde s-a întâmplat asta!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tineri pentru Tineri

Școliți în „tainele“ sănătății reproducerii. Vezi unde s-a întâmplat asta!

Educație 15 Februarie 2018 / 08:34 698 accesări

Mii de liceeni au fost implicați într-un program ce viza informarea tinerilor din școli asupra aspectelor legate de procesul de reproducere și sexualitate. Tineri pentru Tineri a finalizat, zilele trecute, proiectul „EVRICA 2.0 - Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România”, prin intermediul căruia 9.143 de elevi de liceu au beneficiat de un program de educaţie pentru sănătatea reproducerii și a sexualității, ce utilizează o abordare bazată pe echitate și drepturile omului, anunță organizatorii proiectului.

Scopul activităților a fost educația adolescenților și elevilor de liceu de la nivelul Municipiului București și al celor 14 județe în care Tineri pentru Tineri își desfășoară activitatea. În cadrul proiectului, 497 de elevi de liceu au fost pregătiţi ca educatori între egali pentru facilitarea programului „Educaţie pentru Viaţa de Familie” (program ce vizează creșterea capacității de adaptare la viață, și creșterea responsabilității individuale pentru elevii de liceu).

mai întâi au fost informați părinții cu privire la program și la temele acestuia și s-a solicitat acordul scris al acestora în ceea ce-i privește pe elevii sub 18 ani.

Temele abordate în cadrul celor 6 sesiuni de educație non-formală adresate liceenilor au fost: clarificarea valorilor și luarea deciziilor, anatomia și fiziologia sistemelor reproducătoare, concepție și contracepție, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, HIV/SIDA, și sarcină și parentalitate. Apoi, s-au organizat 56 de caravane, mai ales în mediul rural. „Accesul universal la educație și servicii integrate în educația pentru sănătate, inclusiv în sănătatea reproducerii și sexualității este un deziderat universal ce face parte din Agenda 2030. Având în vedere numărul ridicat de sarcini și întreruperi de sarcină la cerere în rândul adolescentelor, România a primit încă din 2014 o serie de recomandări clare în ceea ce privește adoptarea unei strategii naţionale privind sănătatea şi drepturile sexuale şi ale reproducerii şi introducerea în mod obligatoriu în şcoli a unui program cuprinzător de educaţie sexuală din partea Comitetului ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale. Cu toate acestea, demersurile reale ale guvernelor ce s-au succedat până în prezent s-au limitat la realizarea Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, ca document de politici publice, neimplementat în această componentă prin măsuri concrete“, au transmis inițiatorii proiectului.

În Parlament va fi o dezbatere asupra Proiectului de Lege pentru „Inocenţa Copilăriei" privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui (PL-x nr. 89/2017 – lege organică – adoptat de Senatîn condiţiile art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituţia României, republicată).

Taguri articol


12