Scriitoarea de origine română Herta Muller, distinsă cu premiul Nobel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scriitoarea de origine română Herta Muller, distinsă cu premiul Nobel

Cultură 09 Octombrie 2009 / 00:00 455 accesări

Premiul Nobel pentru literatură pe 2009 a fost atribuit scriitoarei de origine română Herta Muller, pentru lucrările sale care prezintă în mod poetic viaţa sub dictatura comunistă în România. La primirea veştii, scriitoarea germană, născută în urmă cu 56 de ani în România, a declarat că „este uimită” şi că „nu îi vine să creadă” că a primit prestigioasa distincţie. În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, la Berlin, Herta a precizat: „Nu m-am aşteptat la acest lucru. Eram sigură că nu mi se va întîmpla tocmai mie şi nu sînt încă nici măcar în stare să vorbesc despre asta. Cred că mai am nevoie de timp să realizez, să-mi pun gîndurile în ordine. Nu-mi vine să cred că e vorba chiar despre mine. E vorba despre nişte cărţi pe care le-am scris, le-am terminat... nu mai e vorba de mine ca persoană\", a spus scriitoarea.

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că premiul Nobel acordat scriitoarei de origine română Herta Muller este, fără îndoială, onorant, opera pentru care a primit distincţia arătînd că nu pot fi ignorate rădăcinile sale româneşti. „Aş spune, înainte de orice, că este un premiu meritat de o scriitoare valoroasă şi de o prezenţă activă în ultimii ani în lumea culturală europeană. Faptul că i s-a acordat premiul pentru modul în care opera sa prezintă dezrădăcinarea arată că nu pot fi ignorate rădăcinile româneşti ale Hertei Muller”, a spus Nicolae Manolescu.

„Acest premiu suprem aparţine puţin şi literaturii române”

La rîndul său, scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat că este „absolut fericit” pentru premiul Nobel acordat Hertei Muller, „o fiinţă extraordinară şi o mare scriitoare”, considerînd că „acest premiu suprem aparţine puţin şi literaturii române”. Cărtărescu este de părere că „Herta e româncă în aceeaşi măsură în care e nemţoaică, la fel ca toţi scriitorii germani proveniţi din România”. Reprezentanţii Institutului Cultural Român (ICR) au precizat că acordarea Premiului Nobel pentru literatură scriitoarei Herta Muller are o semnificaţie specială pentru România. „Născută în Banat, Herta Muller a păstrat o legătură strînsă cu ţara de origine. Scriitoarea a participat, în ultimii ani, la numeroase evenimente culturale din România. Nu mai departe de începutul lunii octombrie 2009, Herta Muller a fost prezentă la Festivalul Internaţional de Poezie Oskar Pastior, organizat de Literaturhaus Berlin şi Institutul Cultural Român la Sibiu, unde a citit, în avanpremieră pentru România, fragmente din noul său roman, Atemschaukel”, au subliniat reprezentanţi ai ICR. De altfel, Herta Muller este unul dintre iniţiatorii şi promotorii festivalului, nelipsind de la nici o ediţie a manifestării.

Cetăţean de onoare al localităţii în care s-a născut

Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lîngă Timişoara, iar în 1987 a emigrat în Germania, după ce, din cauză că a criticat în mod deschis dictatura ceauşistă, i s-a interzis să mai publice. La ora actuală, scriitoarea Herta Muller este o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene. De la data stabilirii ei în Germania, Muller a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Ea a fost nominalizată de trei ori, din partea Germaniei, pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatură în 1999, 2008 şi 2009. În prezent, Muller trăieşte în Berlin, iar din 1995 este membră a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în Darmstadt. Primarul localităţii Niţchidorf, Ioan Mascovescu, a declarat că autorităţile locale vor propune ca Herta Muller să devină cetăţean de onoare al localităţii. Istoricul bănăţean Ioan Haţegan a precizat că atît casa de cultură, şcoala sau biblioteca i-ar putea lua numele, iar casa în care a locuit ar putea deveni un punct muzeal. În România, la editura Polirom, Hertei Muller i-au apărut volumele „Regele se-nclină şi ucide” (2005), „Este sau nu este Ion” (2005) şi „Animalul inimii” (ediţia a II-a, 2006). Ceremonia de înmînare a premiilor Nobel va avea loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie.



12