Comisia juridică a Senatului a modificat marți OUG 24/2016, stabilind că persoanele private de libertate primesc o reducere a pedepsei de 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și nu 20 de zile indiferent de numărul cărților scrise în închisoare, așa cum a decis Guvernul. ”Eu nu spun că pentru o lucrare cu adevărat științifică se transpiră cu sânge, ceea ce se și face, dar nici nu pot să cad în extrema ordonanței să spun: 20 de zile pentru un profesor universitar care a stat cinci zile după gratii și a scris cinci lucrări. Nu se poate. Este o nedreptate ce face ordonanța. De aceea facem un compromis. După părerea mea e puțin, dar e părerea mea. Cel puțin 20 de zile pentru fiecare lucrare științifică”, a declarat Ioan Chelaru, membru al Comisiei juridice și vicepreședinte PSD al Senatului.
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru drepturile omului, pentru fiecare lucrare științifică scrisă sau invenție realizată se acordă o reducere de 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise, așa cum era stipulat în textul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 24/2016.
Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.
La rândul său, președintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a spus că nu este de acord ca cineva care muncește mai mult să primească tot 20 de lei, la fel ca unul care a muncit mai puțin. ”Cred că nici în cazul ăsta nu putem să-i uniformizăm pe toți”, a susținut Boboc. Supus la vot, raportul de aprobare cu amendamentul propus de Comisia pentru drepturile omului a obținut unanimitatea membrilor prezenți.