Scriitorul António Lobo Antunes şi academicianul Răzvan Theodorescu, invitaţi speciali ai Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi

Scriitorul António Lobo Antunes şi academicianul Răzvan Theodorescu, invitaţi speciali ai Universităţii „Ovidius”

Cultură 08 Mai 2009 / 00:00 519 accesări

Universitatea „Ovidius” este, în această perioadă, gazda unor evenimente artistice şi ştiinţifice de excepţie, organizate de Departamentul de Portugheză şi, respectiv, Facultatea de Arte. Sala Senatului găzduieşte, astăzi, cu începere de la ora 12.00, ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” unuia dintre cei mai mari scriitori portughezi contemporani, António Lobo Antunes. Autorul care a figurat de mai multe ori pe lista de nominalizări la premiul Nobel pentru literatură se află în România şi pentru a-şi prezenta noua sa carte, „Ordinea naturală a lucrurilor\".

António Lobo Antunes este autorul a peste 20 de romane şi deţinătorul a numeroase premii literare, opera sa fiind tradusă în peste 20 de limbi. Acesta este considerat, alături de Jose Saramago, unul dintre cei mai mari scriitori portughezi contemporani. António Lobo Antunes s-a născut în anul 1942, la Benfica, la periferia Lisabonei, provenind dintr-o familie aparţinînd marii burghezii portugheze. A făcut studii de medicină în timpul serviciului militar, după care a fost trimis în Angola, ca medic, unde a rămas timp de 27 de luni, în timpul războiului colonial (1971 - 1973). Experienţa o va folosi, într-o oarecare măsură, şi pentru scrierea unor romane pe care le publică începînd din 1979. La întoarcerea din Angola, Antunes se specializează în psihiatrie, meserie pe care a practicat-o la spitalul Miguel Bombarda din Lisabona. Scriitorul a luptat mereu împotriva „complexului burghez\" şi a dezvoltat, de foarte devreme, o ură faţă de rasism, pe care o justifică prin propriul său metisaj: un bunic brazilian şi o bunică germană. În prezent, Lobo Antunes trăieşte la Lisabona. În 1985, el a abandonat psihiatria, după succesul înregistrat de cel de-al doilea roman al său, „Os Cus de Judas\", pentru a se consacra marii sale pasiuni, scrisul. „Memorie de elefant\" (1979), „La dracu-n praznic\" (1979) şi „Cunoaşterea infernului\" (1980), cu o puternică tentă autobiografică, sînt primele romane publicate de António Lobo Antunes, care l-au propulsat imediat printre autorii portughezi contemporani cei mai citiţi şi comentaţi, pe plan naţional şi internaţional. Printre romanele lui Antunes se mai numără: „Explicarea păsărilor\" (1981), „Fado-ul Alexandrin\" (1983), „Actul osîndiţilor\" (1985), „Întoarcerea caravelelor\" (1988), „Manualul inchizitorilor\" (1996), „Splendoarea Portugaliei\" (1997), „Îndemn către crocodili\" (1999), „Numele meu este legiune\" (2007), „Arhipelagul insomniei\". Pentru activitatea sa de excepţie în domeniul literaturii, scriitorul portughez António Lobo Antunes a fost premiat, în repetate rînduri, naţional şi internaţional. Cîteva dintre cele mai importante distincţii obţinute sînt: Premiul Camões (2007), Premiul José Donoso (Chile, 2006), Premiul Ierusalim (2005), Premiul Uniunii Latine (2003), Marele Premiu Ovidius acordat de Uniunea Scriitorilor din România (2003), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2001), Premiul pentru cea mai Bună carte străină (Franţa, 1997).

Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” lui António Lobo Antunes va fi urmată, tot astăzi, la Sala Senatului, de o conferinţă susţinută de academicianul Răzvan Theodorescu. Reputatul istoric, profesor şi academician, de numele căruia se leagă numeroase lucrări de istorie a artei şi religiei, precum şi distincţii importante cum este şi prestigiosul premiu Herder al Universităţii din Viena, va susţine o prelegere avînd ca temă „Levantul - spaţiu istoric şi stare de spirit”. Manifestarea se înscrie în suita de acţiuni aniversare din cadrul Simpozionului Internaţional Învăţămînt-Cercetare-Creaţie, organizat de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, cu prilejul împlinirii a zece ani de existenţă.

Taguri articol


12