Scriitorul Bujor Nedelcovici, premiat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Clubul „InterArtes”

Scriitorul Bujor Nedelcovici, premiat la Constanţa

Cultură 10 August 2012 / 00:00 510 accesări

Membrii clubului „InterArtes” şi invitaţii lor s-au reunit, miercuri seară, în sala „Clio” a Muzeului Marinei Române, pentru a participa la lucrările conferinţei naţionale „Literatura confesivă ca probă a căutării de sine”. Invitaţii speciali ai manifestării moderate de preşedintele „InterArtes”, prof. dr. Anastasia Dumitru, au fost scriitorul Bujor Nedelcovici, stabilit la Paris şi prof. univ. dr. Mihaela Albu din Craiova.

Romancierul şi eseistul Bujor Nedelcovici a vorbit despre jurnalul de exil, din prisma propriei sale experienţe de om de cultură care a ales să plece din România în plin regim comunist. El a rememorat căutările şi greutăţile pe care le-a întâmpinat în acele momente, dar şi zbaterile intelectualului nevoit să-şi traseze noi repere existenţiale, dar care nu renunţă la umanitate şi la scrisul cu valoare de catharsis.

PORTRET SPIRITUAL: „ÎNTRE PATRII, ÎNTRE CULTURI” Despre creaţia scriitorului care şi-a găsit locul în peisajul cultural francez a vorbit dr. Anastasia Dumitru, care a realizat analiză psihocritică a volumului „Cine sunteţi, Bujor Nedelcovici?”. Aceasta a identificat în confesiunea lui Nedelcovici complexele lui Prometeu şi Empedocle, realizând, totodată, un portret spiritual al scriitorului, aflat mereu „între patrii, între culturii”.

Despre despre literatura şi publicistica exilului, despre personalităţi precum Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, a vorbit şi prof. univ. dr. Mihaela Albu, autoarea volumului „Et in America”. „Ideea dr. Anastasia Dumitru de a organiza această conferinţă este binevenită în contextul în care cititorul român a fost şi este foarte avid de a cunoaşte ceea ce ne-a fost interzis atâta vreme. Prin literatura confesivă, memorii şi jurnale, cunoaştem scriitorii, viaţa lor, ceea ce s-a întâmplat într-o perioadă pe care noi am trăit-o, cum e cazul scriitorului Bujor Nedelcovici care a trăit în România comunistă”, a spus prof. univ. dr. Mihaela Albu.

Plecând de la confesiunile unei personalităţi emblematice din istoria României, Regina Maria, incluse în volumul „Povestea vieţii mele”, prof. univ. dr. Olga Duţu a încercat să pună în prim-plan încercările pe care viitoarea suverană le-a trăit când, la 17 ani, venea în România.

În cadrul conferinţei au mai avut intervenţii pe tema dată: lect. univ. dr. Enache Tuşa - „Identitate şi alteritate dobrogeană în literatura confesivă”, prof. dr. Mirela Savin - „Autobiografism vs. autobiografie vs. biografie”, prof. drd. Anastasia Savin - „Între jurnalul intim şi intimitatea jurnalului” şi prof. Adriana Năstasie, de la Liceul Teoretic „Traian” - „Jurnalul, un reality show al tuturor timpurilor”.

PREMII Cea de-a doua parte a manifestării a fost dedicată decernării premiilor concursului naţional „Literatura confesivă - probă a căutării de sine”. Astfel, invitatul special al întâlnirii, Bujor Nedelcovici, a primit Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate, dar şi Premiul pentru Promovarea Culturii Româneşti în străinătate, care i-a fost acordat şi prof. univ. dr. Mihaela Albu, visiting professor la Columbia University din New York. De asemenea, prof. univ. dr. Olga Duţu şi preşedintele Societăţii de Haiku Constanţa, Laura Văceanu, au primit titlul de „Cel mai fidel membru al Clubului InterArtes”.

Taguri articol


12