Scriitorul Jean-Marie Gustave Le Clézio - premiul Nobel pentru Literatură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scriitorul Jean-Marie Gustave Le Clézio - premiul Nobel pentru Literatură

Monden 10 Octombrie 2008 / 00:00 662 accesări

Comitetul Nobel a indicat, joi, că îi acordă distincţia pentru Literatură scriitorului Jean-Marie Gustave Le Clézio, pentru că este “un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi extazului senzual, un autor care studiază umanitatea dinăuntrul şi din afara civilizaţiei”. Născut la Nisa, în 1940, Jean-Marie Gustave Le Clézio a devenit celebru cu volumul său de debut, “Le procès-verbal”, publicat în 1963. Pentru acest roman a fost nominalizat la Premiul Goncourt şi a primit prestigiosul premiu Théophraste Renaudot, în 1963. A fost primul scriitor care a obţinut premiul Paul Morand pentru întreaga operă, din partea Academiei Franceze. În 1994, a fost ales cel mai mare scriitor de limbă franceză în viaţă, de către cititorii revistei franceze “Lire”.

Călător pasionat, Jean-Marie Gustave Le Clézio şi-a scris cele 30 de romane în diferite oraşe din lume. Autorul francez a recunoscut, în numeroase rînduri, că printre scriitorii care l-au influenţat se numără Hemingway şi Faulkner. O mare temă a romanelor sale este alienarea omului modern. În ceea ce priveşte sistemul de gîndire căruia se aliniază proza sa, Le Clézio practică sincretismul, în mare parte influenţat şi de călătoriile sale. Printre cele mai recente volume ale sale se numără “L\'Africain” din 2004 şi “Ourania” din 2006. În România i-au fost publicate volumele “Procesul verbal” în 1979, “Căutătorul de aur” în 1989, “Primăvara şi alte anotimpuri” în 1993, toate apariţii ale editurii Univers “şi Diego şi Frida” la editura Paralela 45, în 2004. Pe parcursul carierei sale, Jean-Marie Gustave Le Clézio a publicat romane, eseuri, nuvele, dar şi două traduceri din mitologia indiană.

Proaspătul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în vîrstă de 68 de ani, a afirmat că principalul mesaj pe care vrea să îl transmită este că oamenii trebuie să citească în continuare romane şi să îşi pună întrebări. “Mesajul meu este că trebuie să continuaţi să citiţi romane”, a răspuns scriitorul francez, întrebat de presă ce recomandă în contextul tulburărilor politice şi economice din lume. Jean-Marie Gustave Le Clézio a precizat că are dublă naţionalitate, franceză şi mauriţiană, familia sa fiind originară de pe insula din Oceanul Indian. “Franţa este ţara mea aleasă, pentru cultură şi limbă, dar patria mea este insula Mauriţius”, a declarat acesta.

Taguri articol


12