Unul dintre cei mai importanţi şi sensibili scriitori contemporani, Mircea Micu, s-a stins din viaţă, duminică, la vârsta de 73 de ani. Trupul neînsufleţit al scriitorului va fi depus, astăzi, la capela Crematoriului Vitan-Bârzeşti din capitală, după care, la ora 14.00, va avea loc incinerarea.
„Nimeni din literatura română nu a scris poeme mai frumoase despre mamă, precum Mircea Micu. Poezia lui este o poezie simplă, nesofisticată, plină de metafore; o poezie în stare pură. Numai la el şi la Grigore Vieru am întâlnit o asemenea limpezime a metaforei şi simplitate de exprimare poetică. Am găsit în poezia lui Mircea Micu stările obsedante ale mele, ale oricărui creator”, mărturisea Tudor Gheorghe, la sfârşitul lunii mai, când le-a prezentat constănţenilor, pe scena Casei de Cultură, „Chemarea păsării de acasă”, un spectacol, care a avut la bază impresionanta creaţie a poetului Mircea Micu. Referindu-se la valoarea creaţiei sale literare şi la modul în care aceasta este receptată, Tudor Gheorghe spunea, în cadrul aceluiaşi spectacol: „E foarte important în viaţă să nimereşti gaşca care trebuie. E adevărat că marile valori se impun şi fără gaşca aceea, dar mai trece timpul. Şi, în loc să soseşti la momentul care trebuie, ajungi mai târziu”.
Poet, prozator, dramaturg, Mircea Micu s-a născut la Vărşand, în judeţul Arad, pe 31 ianuarie 1937. Autor a peste 35 de volume de proză, versuri, memorialistică, laureat al premiilor literare pentru proză, poezie şi dramaturgie ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Academiei Române, Mircea Micu a fost, totodată, preşedintele Fundaţiei Internaţionale pentru Cultură, Artă şi Morală Civică „Mihai Eminescu”.
Romanul „Patima”, volumul de versuri „Poeme pentru mama” şi cel de memorialistică, „Întâmplări cu scriitori”, sunt câteva dintre lucrările care îi poartă semnătura. Micu a fost, de asemenea, realizator al emisiunilor de televiziune „Ateneul artelor” şi „Convorbiri duminicale”.