Scriitorul Nicolae Breban, membrul titular al Academiei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scriitorul Nicolae Breban, membrul titular al Academiei Române

Cultură 16 Ianuarie 2009 / 00:00 495 accesări

Scriitorul Nicolae Breban se numără printre noii cinci membri titulari ai Academiei Române, aleşi miercuri, în cadrul unei Adunări generale. În propunerea Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei pentru numirea lui Nicolae Breban membru titular se arată că acesta este „indiscutabil, unul dintre cei mai importanţi scriitori români în viaţă“.

Nicolae Breban, născut în 1934, la Baia Mare, este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei „Contemporanul“, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană. Este unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani. A debutat literar în revista „Viaţa studenţească“, în 1957. Opt ani mai tîrziu, Breban a publicat primul său roman, „Francisca“ (tradus în limbile bulgară şi rusă), distins cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. În 1966, îi urmează romanul „În absenţa stăpînilor“, iar în 1968, „Animale bolnave“, premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-şef al revistei „România literară“. A semnat scenariul filmului „Răutăciosul adolescent“, precum şi scenariul şi regia filmului „Printre colinele verzi“, o ecranizare a romanului „Animale bolnave“, inclus în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

În Adunarea generală de miercuri a Academiei Române a mai fost ales membru titular Ivan Singer, la Secţia de Ştiinţe Matematice, ale cărui articole şi monografii sînt citate în peste 150 de cărţi din străinătate, inclusiv în 10 enciclopedii matematice. Unele rezultate ale cercetării matematicianului român sînt citate ca „teorema lui Singer“, „formula Toland-Singer“ sau „teorema Dinculeanu-Singer“.

În cadrul Secţiei de Ştiinţe Fizice a fost ales membru titular Emil Burzo, născut în 1935, la Moreni, judeţul Dîmboviţa, în prezent profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai“, din Cluj-Napoca. Rezultatele ştiinţifice pe care le-a avut au fost publicate în reviste de largă circulaţie internaţională. Pe baza rezultatelor ştiinţifice şi a ecoului acestora în literatura de specialitate, a fost invitat să facă parte din Comitete Ştiinţifice de Organizare sau Selecţie la 24 conferinţe internaţionale (Zurich, Tokyo, Varşovia, Kiev, München, Suzdal, Dublin, Budapesta, Belgrad, Dresda, Sofia, Izmir, Grenoble, Bucureşti, Chişinău etc.).

Secţia de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române are, de asemenea, un nou membru, pe Dan Bălteanu, născut în 1943, la Drobeta Turnu-Severin, cercetător ştiinţific principal I în cadrul Institutului de Geografie al Academiei Române şi profesor la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti.

De asemenea, profesorul Victor Giurgiu a fost ales membru titular în cadrul Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. În motivaţia propunerii sale pentru titularizare se specifică că Giurgiu „este cel mai elevat om de ştiinţă român din silvicultura contemporană, acum singurul silvicultor membru din Academia Română, impunîndu-se nu atît prin numărul de lucrări ştiinţifice publicate (418), cît prin calitatea de excepţie a multora dintre aceste lucrări, apreciate în ţară şi străinătate“. În Adunarea generală a membrilor Academiei Române au fost aleşi şi doi membri corespondenţi - Voicu Lupei, la Secţia de Ştiinţe Fizice, şi Dorel Banabic, la Secţia de Ştiinţe Tehnice.

Taguri articol


12