Scriitorul portughez António Lobo Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scriitorul portughez António Lobo Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius”

Cultură 25 Aprilie 2009 / 00:00 775 accesări

Unul dintre cei mai mari scriitori portughezi contemporani, António Lobo Antunes, se va afla în vizită în România, în perioada 5 - 8 mai. Prezenţa sa în rîndul cititorilor români, atît din capitală, cît şi din Constanţa, era aşteptată încă de acum un an, însă, din cauza unor probleme de sănătate, vizita anunţată la acea dată a fost anulată. Autorul care a figurat de mai multe ori pe lista de nominalizări la premiul Nobel pentru literatură îşi va lansa, în capitală, la sediul Uniunii Scriitorilor din România, pe data de 5 mai, volumul „Ordinea naturală a lucrurilor\", în acelaşi timp cu noul volum al lui Fernando Pessoa, „Cartea neliniştirii\". Potrivit reprezentanţilor editurii Humanitas Fiction, printre cei care vor vorbi la eveniment se numără Ana Luísa Nunes Barata - consilier al Ambasadei Portugaliei, Alain Bonte - preşedintele Fundaţiei Bonte pentru Artă Modernă şi Contemporană, Micaela Ghiţescu - traducătoarea romanului „Ordinea naturală a lucrurilor\", Dinu Flămînd, traducătorul „Cărţii neliniştirii\", Denisa Comănescu - director general Editura Humanitas Fiction. Programul vizitei lui António Lobo Antunes în România va continua cu o sesiune de autografe, pe 6 mai, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, unde renumitul scriitor se va întîlni cu cititorii. De asemenea, pe data de 7 mai, acesta este invitat la Departamentul de Portugheză al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Tot pe data de 7 mai, la Departamentul de Portugheză al Universităţii „Ovidius” din Constanţa va avea loc o sesiune de comunicări dedicată lui António Lobo Antunes. Printre participanţi se vor număra Micaela Ghiţescu, Dinu Flămând, Maria Helena Carreira (Universitatea Paris VIII), Isabel Margarida Duarte (Universitatea Porto), António Ferro (Universitatea „Ovidius”). Pe 8 mai, António Lobo Antunes va fi distins de Universitatea „Ovidius” cu titlul de Doctor Honoris Causa.

Autorul a peste 20 de romane şi deţinătorul a numeroase premii literare, António Lobo Antunes a figurat de mai multe ori pe lista de nominalizări la premiul Nobel pentru literatură, opera sa fiind tradusă în peste 20 de limbi. Acesta considerat, alături de Jose Saramago, unul dintre cei mai mari scriitori portughezi contemporani. António Lobo Antunes s-a născut în anul 1942, la Benfica, la periferia Lisabonei, provenind dintr-o familie aparţinînd marii burghezii portugheze. A făcut studii de medicină în timpul serviciului militar, după care a fost trimis în Angola, ca medic, unde a rămas timp de 27 de luni, în timpul războiului colonial (1971 - 1973). Experienţa o va folosi, într-o oarecare măsură, şi pentru scrierea unor romane pe care le publică începînd din 1979. La întoarcerea din Angola, Antunes se specializează în psihiatrie, meserie pe care a practicat-o la spitalul Miguel Bombarda din Lisabona. Scriitorul a luptat mereu împotriva „complexului burghez\" şi a dezvoltat, de foarte devreme, o ură faţă de rasism, pe care o justifică prin propriul său metisaj: un bunic brazilian şi o bunică germană. În prezent, Lobo Antunes trăieşte la Lisabona. În 1985, el a abandonat psihiatria, după succesul înregistrat de cel de-al doilea roman al său, „Os Cus de Judas \", pentru a se consacra marii sale pasiuni, scrisul.

„Memorie de elefant\" (1979), „La dracu-n praznic\" (1979) şi „Cunoaşterea infernului\" (1980), cu o puternică tentă autobiografică, sînt primele romane publicate de António Lobo Antunes, care l-au propulsat imediat printre autorii portughezi contemporani cei mai citiţi şi comentaţi, pe plan naţional şi internaţional. Printre romanele lui Antunes se mai numără: „Explicarea păsărilor\" (1981), „Fado-ul Alexandrin\" (1983), „Actul osîndiţilor\" (1985), „Întoarcerea caravelelor\" (1988), „Manualul inchizitorilor\" (1996), „Splendoarea Portugaliei\" (1997), „Îndemn către crocodili\" (1999), „Numele meu este legiune\" (2007) şi „Arhipelagul insomniei\". Dintre romanele sale, Editura Humanitas a publicat, pînă acum, în traducerea Micaelei Ghiţescu, „Întoarcerea caravelelor\" (2003) - o istorie polemică şi parodică, într-un registru de fantezie şi umor, a marilor călătorii de descoperiri portugheze din secolul al XVI-lea, „Cuvînt către crocodili\" (2004) - despre pregătirea unei lovituri a „nostalgicilor\" regimului fascist de dinaintea Revoluţiei Garoafelor din 1975, văzută prin prisma a patru femei, partenere ale teroriştilor, „Manualul inchizitorilor\" (2005) - o relatare a vieţii „postrevoluţionare\" a unui fost ministru al regimului salazarist. De asemenea, „Bună seara lucrurilor de pe-aici\" (2006) vorbeşte depre Angola postcolonială, unde agenţi secreţi portughezi şi americani îşi dispută monopolul asupra traficului cu diamante. Pe lîngă romane, autorul semnează şi trei volume de cronici, textele selectate fiind publicate anterior în reviste portugheze şi reluate de publicaţii culturale din numeroase ţări. Totodată, sub îngrijirea fiicelor scriitorului, a apărut, în 2005, o culegere a scrisorilor trimise de acesta soţiei sale, de pe frontul din Angola, un adevărat jurnal de război, intitulat „Din această trăire de-aici, pe această hîrtie descrisă\".

Pentru activitatea sa de excepţie în domeniul literaturii, scriitorul portughez António Lobo Antunes a fost premiat, în repetate rînduri, naţional şi internaţional. Cîteva dintre cele mai importante distincţii obţinute sînt: Premiul Camões (2007), Premiul José Donoso (Chile, 2006), Premiul Ierusalim (2005), Premiul Uniunii Latine (2003), Marele Premiu Ovidius acordat de Uniunea Scriitorilor din România (2003), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2001), Premiul pentru cea mai Bună carte străină (Franţa, 1997).

Taguri articol


12