Cineaştii prezenţi la Festivalul de Film de la Cannes, printre care Jean-Luc Godard, Matthieu Amalric, Bertrand Tavernier şi românul Cristi Puiu, au semnat o scrisoare pentru a cere eliberarea lui Roman Polanski. Petiţia a fost publicată pe site-ul filosofului francez Bernard-Henri Levy, unde a fost publicat la începutul lunii mai şi un mesaj al lui Roman Polanski. Pe acelaşi site, scriitorul ceh Milan Kundera a publicat un mesaj de susţinere pentru Polanski. Printre semnatarii petiţiei se mai numără Xavier Beauvois, Agnès Varda, Olivier Assayas, Jean-Stéphane Bron, Patricio Guzman, Jean Paul Civeyrac, Katell Quillévéré şi Louis Garrel.
La începutul lunii mai, regizorul Roman Polanski a rupt tăcerea şi a vorbit, în premieră de la arestarea sa în Elveţia, despre motivele pentru care procurorii americani insistă să ceară extrădarea sa, spunând că cererea adresată autorităţilor elveţiene este bazată pe o minciună. Regizorul spune, într-un mesaj publicat de publicaţia online condusă de unul dintre suporterii săi, filosoful francez Bernard-Henri Levy (laregledujeu.org), că procurorii americani îi cer să se întoarcă în SUA pentru a-l putea servi pe tavă presei. Polanski, care în prezent se află în arest la domiciliu în cabana sa din Elveţia, a mai spus că procesul pregătit împotriva sa în California este nedrept. Roman Polanski adaugă că nu mai poate păstra tăcerea deoarece extrădarea sa este bazată pe o minciună. Regizorul Roman Polanski, aflat din luna septembrie 2009 în arest la domiciliu în Elveţia, se află cu un pas mai aproape de extrădare, după ce în urmă cu o săptămână, Curtea de Apel din California a respins cererea sa de a fi judecat în absenţă în procesul în care este acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră. Polanski se află în arest la domiciliu pe baza unui mandat american legat de condamnarea sa pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră, în urmă cu 33 de ani.
Regizorul a părăsit SUA în 1978, înainte de a fi condamnat şi nu s-a mai întors de atunci. Avocaţii lui Roman Polanski au solicitat numirea unui consilier judiciar pentru a investiga posibilele abateri judiciare în procesul desfăşurat în urmă cu 32 de ani. Elveţia a anunţat că nu va decide dacă îl extrădează sau nu pe regizor până când nu se va da pronunţarea în procesul acestuia din SUA.