O scrisoare cu ricină, o substanţă toxică, potenţial letală, i-a fost trimisă preşedintelui SUA, dar a fost interceptată de autorităţi. Potrivit CNN, un oficial FBI a declarat că scrisoarea este foarte asemănătoare cu cea care i-a fost trimisă marţi senatorului Roger Wicker şi care conţinea ricină. Poliţia a identificat un suspect, după scrisoarea care i-a fost trimisă lui Wicker. Ambele scrisori au fost interceptate la un oficiu poştal din Maryland. La locaţia de expediţie era scrisă o adresă din Memphis, statul Tennessee. Senatorul republican Roger Wicker ar fi provocat furia unor miliţii de extremă dreapta din SUA şi a susţinătorilor supremaţiei albilor. Ultimul vot important al lui Wicker, săptămâna trecută, pentru deschiderea dezbaterilor în Senat asupra reformării legislaţiei privind portul armelor de foc, alături de alţi 15 senatori republicani, ar fi putut provoca trimiterea scrisorii. Potrivit SITE, comentarii postate online îi califică pe senatorii care au votat pentru deschiderea dezbaterilor drept ”trădători, saci de gunoi şi scursuri comuniste, liberale, împotriva albilor, antiamericane, care merită să fie spânzurate, ca un avertisment adresat tuturor viitorilor trădători”.
Ricina este o otravă letală care se găseşte în seminţele de ricin şi poate afecta persoanele care inhalează, înghit sau ating substanţa, provocând simptome ca febră, tuse, transpiraţie excesivă şi exces de lichid la nivelul plămânilor. Moartea victimei poate surveni în 36 - 72 de ore, dacă este ingerată.
CAPITOLIUL, EVACUAT Două anexe ale Capitoliului, în Washington DC, au fost evacuate ieri, din cauza unor obiecte suspecte, informează CNN. Clădirea Hart a Senatului SUA a fost evacută din cauza unui pachet suspect. Un plic suspect a fost descoperit şi în anexa Russell de la Capitoliu. Unul dintre obiectele suspecte a fost descoperit în biroul unui senator. Agenţii de securitate de la Capitoliu au reţinut un bărbat care avea, într-o geantă, numeroase plicuri suspecte. Este foarte probabil ca suspectul să fie o persoană cu probleme psihice. Cele două anexe ale sediului Congresului au fost redeschise după verificări.
SUSPECT PENTRU ATENTATE Surse din cadrul FBI au identificat un suspect şi în cazul atacurilor teroriste comise la Boston. O persoană a fost arestată deja, la Boston, fiind identificată în două înregistrări provenind de la camera de supraveghere a unui magazin din zonă şi de la un post local de televiziune, în timp ce ar fi cărat şi plasat încărcătura explozivă ascunsă într-o pungă neagră, care a provocat cea de-a doua deflagraţie. La locul faptelor, anchetatorii găsiseră bucăţi de nailon negru care ar putea proveni dintr-un rucsac şi fragmente de plumb şi cuie aflate probabil într-o oală sub presiune. Bilanţul exploziilor produse pe 15 aprilie la maratonul din Boston este de trei morţi şi 176 de răniţi. FBI tratează exploziile din Boston ca fiind atacuri teroriste, dar încă nu se ştie dacă este vorba de o organizaţie teroristă internaţională, de o grupare de pe plan intern sau de acţiunile unui individ. Barack Obama va merge astăzi în capitala statului Massachusetts, pentru a asista la o ceremonie religioasă în memoria victimelor. Oraşul Boston, traumatizat dar scena unor multiple gesturi de întrajutorare, a adus, marţi seara, un omagiu victimelor atentatului. Circa 700 de persoane au mers la biserica de pe Arlington Street, în apropiere de locul atentatului. Martin Richard, de 8 ani, administratora unui restaurant, Krystle Campbell, în vârstă de 29 de ani şi un student al Universităţii din Boston sunt cele trei persoane decedate. Potrivit agenţiei Xinhua, studentul este chinez.
SUPREMAŢIA ALBĂ SAU JIHADUL? Atentatele din Boston sunt cele mai grave comise în SUA după cele din 11 septembrie 2001. ”Atentatele au fost comise de militanţi ostili administraţiei federale pentru care aprilie este luna unor mari simboluri sau de islamişti susţinători ai jihadului? Trebuie, evident, să avem în vedere jihadul islamist”, a comentat Peter King, congresman de New York şi specialist în securitate internă. ”Dar poate fi în egală măsură şi supremaţia albă. Pot fi persoane care se opun administraţiei federale”.
Luni era Ziua Patrioţilor, care marchează prima bătălie din războiul de independenţă, zi liberă în Massachusetts. La 15 aprilie este data limită pentru declararea impozitelor, o obligaţie urâtă de cei care detestă administraţia federală. Data de 19 aprilie marchează sfârşitul asediului unei secte în Waco, Texas, când au murit 76 de persoane în 1993, după intervenţia forţelor de ordine. Tot la 19 aprilie a avut loc atentatul din Oklahoma City (168 de morţi) în 1995, comis de Timothy McVeigh, un simpatizant al extremei drepte executat ulterior, ostil administraţiei federale.