Moldovenii s-au prezentat la urne duminică într-un scrutin în care îşi aleg cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, al cărui rezultat poate amplifica disensiunile între formaţiunile prooccidentale şi proruse în această fostă republică sovietică, relatează The Associated Press. Aceste alegeri parlamentare au loc pe fondul unor îngrijorări cu privire la o corupţie endemică şi eroziunea democraţiei. Pragul intrării în Legislativ este de şase la sută. Peste trei milioane de alegători erau aşteptaţi la urne. Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (şi ora României), urmând să fie închise la ora locală 21.00. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate luni. Alianţa aflată la putere, condusă de Partidul Democrat din Moldova (PDM, prooccidental), şi-a pierdut susţinerea populaţiei din cauza corupţiei generalizate şi scăderii nivelului de trai. Sistemul de votare a fost modificat în ceea ce critici denunţă o stratagemă vizând să ajute principalele două partide - Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM, prorus) al preşedintelui Igor Dodon şi PDM - să-şi consolideze influenţa.
Preşedintele Igor Dodon a avertizat sâmbătă cu privire la eventuale provocări în secţiile de votare. El a denunţat, într-un interviu acordat postului NTV-Moldova, decizia Guvernului de a-l rechema pe ambasadorul său la Moscova Andrei Neguţă drept o încercare de a facilita eventuale tentative de perturbare a votului în Rusia. "Ei (Guvernul moldovean) au rechemat ambasadorul pentru a transforma votul în haos, pentru a obliga alegătorii să boicoteze procesul" electoral, a declarat Dodon. Chişinăul a deschis două secţii de votare la Moscova şi două la Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraş rusesc, potrivit Tass. Dodon a acuzat personalul ambasadei că va încetini procesul votării în Rusia.
Pe de altă parte, premierul moldovean, Pavel Filip, a avertizat într-un material publicat în Euroactiv că ţara se poate confrunta cu o "catastrofă" în cazul în care partidele proruse obţin o victorie în scrutinul de duminică şi a îndemnat la unitatea proeuropenilor, într-un context electoral "crucial", referindu-se la alegerile europene şi alegerile prezidenţiale din Ucraina.