Scrutinul din R. Moldova, validat de prezenţa la vot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scrutinul din R. Moldova, validat de prezenţa la vot

Externe 29 Noiembrie 2010 / 00:00 486 accesări

Declaraţii la cald. Rata de participare la vot la alegerile din R.Moldova era de 54,95% la ora 18.30, când prezenţa la vot la Chişinău a fost de 59,14%, ceea ce a asigurat validarea scrutinului. Cei mai mulţi alegători au votat în raionul Basarabeasca, unde au votat 69,54% dintre alegători, la Donduşeni cu 61,67% şi Telenşti cu 58,82%. La Chişinău s-a înregistrat o prezenţă la vot de 59,14%, la Bălţi de 53,21% şi în Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia 47,93%. Circa 7.850 de alegători moldoveni votaseră până la ora 18.00 în cele opt secţii din România. În total, sunt înscrişi pe liste 2.664.563 de alegători care au avut de ales între 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.

Cum era de aşteptat, la ieşirea de la urne liderii politici s-au întrecut în declaraţii. Preşedintele interimar al R. Moldova şi în acelaşi timp preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a mers la vot alături de soţie la Liceul N. Gogol din Chişinău, cu speranţa ca alegerile să producă stabilitate politică şi economică. Acesta şi-a manifestat optimismul că, prin votul lor, alegătorii vor crea o majoritate parlamentară stabilă care să asigure o guvernare democratică pentru o perioadă de patru ani, care să permită ţării o apropiere mai puternică de UE. Preşedintele Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că a votat pentru dezvoltarea economică a ţării şi “viitorul ei european”. Liderul comunist şi-a exprimat speranţa ca în următorii patru ani nu vor mai avea loc alegeri parlamentare şi că ţara va avea parte de stabilitate politică.

Liderul Partidului Liberal Democrat, premierul Vlad Filat, s-a arătat încrezător că rezultatul alegerilor va permite ţării să meargă în continuare pe calea dezvoltării şi să nu revină la izolare şi guvernări autoritare. La rândul său, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a afirmat că se aşteaptă la schimbări şi prosperitate. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, care a venit la vot împreună cu nepoţica Anastasia, a afirmat că îşi doreşte o schimbare pentru oameni şi stabilitate politică. Serafim Urechean, al cărui partid face parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, a comparat înălţimea nepoatei cu lungimea buletinului de vot, intrând apoi în cabina de vot însoţit de fetiţă, cu toate că legea electorală interzice prezenţa a două persoane în cabină. Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a votat cu speranţa că rezultatele scrutinului vor ajuta ţara să depăşească criza politică. Liderul democrat nu a exclus varianta unei candidaturi la funcţia de şef al statului şi, în acelaşi timp, şi-a manifestat disponibilitatea de a purta dialoguri politice în vederea accederii la guvernare cu toate formaţiunile politice, inclusiv cu PCRM.

Incidente. Cel puţin trei contestaţii au fost depuse la Comisia Electorală Centrală, una fiind o sesizare a PCRM, în contextul derulării scrutinului legislativ anticipat. PCRM îl acuză pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu că le-a adresat injurii politicienilor comunişti în ziua alegerilor. PCRM a anunţat şi că a înregistrat mai multe încălcări ale procedurilor de vot, printre acestea numărându-se şi cazul unor studenţi ce ar fi votat atât în România, cât şi în R.Moldova. Alte contestaţii au fost depuse de Partidul Liberal Democrat, care au sesizat şi Consiliul Audiovizualului despre faptul că două televiziuni ar fi promovat candidaţi în ziua scrutinului parlamentar. Organizaţia Promo-LEX a semnalat mai multe abateri, în special deschiderea cu întârziere a secţiilor de votare, prezenţa agenţilor forţelor de ordine în secţii, intrarea mai multor persoane, simultan, în cabine şi prezentarea altor documente de identitate decât cele prevăzute legal. Promo-LEX are 2.500 de observatori în toate secţiile de votare.

Cel mai grav incident a fost semnalat la Corjova în Transnistria, unde miliţienii transnistreni au distrus tricolorul arborat la intrarea în liceul cu predare în limba română Mihai Eminescu, după care s-au retras din zonă. Jurisdicţia asupra satului Corjova este disputată de mai bine de 18 ani de autorităţile de la Chişinău şi administraţia separatistă de la Tiraspol. În 2007, alegerile locale organizate la Corjova au eşuat, deoarece forţele separatiste au blocat desfăşurarea scrutinului. Autorităţile de la Chişinău au decis ca locuitorii satului Corjova să voteze la secţiile din Cocieri şi Ustia, pentru a preveni alte incidente.

Ministerul moldovean de Interne a mobilizat 4.000 de agenţi de poliţie pentru scrutinul parlamentar. La fiecare secţie de votare trebuiau să fie câte doi poliţişti, neînarmaţi, care să patruleze la circa 100 de metri de sediul secţiei. Poliţiştii pot intra în secţia de votare doar dacă sunt chemaţi de preşedintele acesteia. După închiderea secţiilor de vot, paza clădirilor urmează să fie asigurată de către un poliţist înarmat, care trebuie să interzică accesul străinilor. Şi procurorii moldoveni au lucrat ieri până la ora 22.00. Potrivit unei dispoziţii a procurorului general, aceştia vor trebui să examineze toate sesizările privind încălcarea legislaţiei electorale.



12