Aflat de zece ani la Cotroceni, Traian Băsescu a învăţat să se joace. A făcut-o pentru interesele lui, pentru familia lui, pentru apropiaţii lui, dar şi pentru cei ce puteau fi folosiţi la un moment dat. Periculos joc şi nedemn, am putea spune, pentru o astfel de funcţie. Anchetele jurnalistice ale celor de la Antena 3 ne prezintă amploarea pe care a luat-o ”joaca” lui Băsescu. Dorinţa de a ajunge din nou preşedinte l-a făcut să pună în funcțiune sistemul de vot pentru străinătate, la care s-a lucrat încă din 2008. S-au înfiinţat un număr semnificativ de secţii de vot suplimentare în străinătate.
PARIS ŞI MOLDOVA, PUNCTE-CHEIE Un proces-verbal de constatare a contravenţiilor prevăzute de legislaţia electorală, mai exact dovada fraudării alegerilor prezidenţiale din 2009, a fost prezentat, luni, de jurnaliştii televiziunii amintite. Acoperitul care a fraudat scrutinul este, potrivit documentului, Vlad Ionescu, un personaj necunoscut, salariat al Ministerului de Afaceri Externe în funcţia de diplomat. Să vă povestim, ca să înţelegeţi. În 2009, pe 22 noiembrie, preşedintelui unei secţii de votare din Paris, alias Vlad Ionescu, i s-a adus la cunoştinţă de două ori închiderea secţiei, însă acesta a refuzat, permiţând oamenilor să voteze în continuare şi încălcând astfel decizia Biroului Electoral Central (BEC). Sub bagheta ”maestrului” Vlad, s-a votat între orele 21 şi 22.35 în mod ilegal. Ce credeți că s-a întâmplat? Nimic senzațional. În urma acestei încălcări a deciziei BEC, ”acoperitul” s-a ales doar cu o AMENDĂ şi îngroparea definitivă a subiectului. Preşedintele Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate, adică cel care a constatat frauda, dar nu a făcut-o publică, este judecătorul Sorin-Mirel Vasilescu. În acea zi, au votat practic opt oameni pe secundă. Daniel Morar, procurorul șef de atunci al DNA, a recunoscut că este aproape imposibil ca sute de oameni să voteze într-un timp atât de scurt. Mai mult, pe listele electorale din Moldova, unde Băsescu a luat zeci de mii de voturi, 1.200 de ”votanți” erau domiciliați la aceeași adresă (!?!). Practic, acel „i-am ciuruit“ a devenit politică de stat, pusă în operă cu ajutorul oamenilor subordonați lui Băsescu. La acea vreme, Mircea Geoană era dat de toate sondajele drept câștigător, însă Băsescu râdea cu subînțeles. Acum înțelegem de ce! Cine sunt aceia care l-au ajutat? Pedeliștii lui Blaga, care acum se ascund sub umbrela lui Klaus Iohannis. Și uite-așa prezidențiabilul PNL și PDL a devenit candidatul oamenilor regimului Băsescu, care a reușit să stabilească un record nemaiîntâlnit în materie de vot la secundă.
FIȚE DE LUX O scrisoare ”pierdută” semnată de Băsescu a fost făcută publică de jurnaliştii de la Antena 3. Potrivit documentului, şeful statului solicită două case, una pentru el şi încă una în care să îşi amenajeze cabinet. Anterior, Băsescu a spus că nu se mută în casa din Mihăileanu, ”nu pentru că ar fi prea mică”, având 340 de metri pătraţi, ci pentru a nu deranja... vecinii. De fapt, lui îi este teamă că va trebui să dea socoteală, la finalul mandatului, pentru casa din Mihăileanu, pe care şi-a atribuit-o singur! De aceea şi evită să stea acolo. Renate Weber, europarlamentar PNL, consideră că este absolut jenantă explicaţia preşedintelui: ”Un fost şef de stat nu mai are aceeaşi protecţie. Sigur, are dreptul la o maşină, la un secretariat, dar nu stă nimeni să întrebe cine intră în bloc şi când pleacă”. Prin urmare, când e vorba despre paiul din ochiul altora, ar trebui văzută mai întâi bârna din ochii proprii, ca un banal semn de respect şi pentru logică, şi pentru inteligenţa alegătorului de rând.