Scufundare eşuată pe fundul celui mai adînc lac din lume

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scufundare eşuată pe fundul celui mai adînc lac din lume

Monden 31 Iulie 2008 / 00:00 1027 accesări

Exploratorii ruşi aveau ambiţia să reuşească o premieră care ar fi gîdilat, din nou, orgoliul autorităţilor de la Moscova. O expediţie condusă de Artur Chilingarov, om de ştiinţă şi membru al Parlamentului rus, a încercat, marţi, să ajungă pe fundul celui mai adînc lac din lume, lacul Baikal din Siberia. De numele aceluiaşi Artur Chilingarov se leagă şi controversata expediţie desfăşurată la Polul Nord care s-a sfîrşit cu fixarea unui steag rusesc pe fundul Oceanului Artic, ceea ce a atras imediat revendicarea acelei regiuni bogate în petrol şi gaze naturale, de către oficialii de la Moscova.

Aflat în îndepărtata Siberie, la graniţa Rusiei cu China şi Mongolia, Baikal este cel mai vechi lac format pe Pămînt, iar în apele sale adînci se găsesc printre cele mai rare şi ciudate forme de viaţă. Misiunea a două submarine de care dispune echipa de oameni ştiinţă condusă de Artur Chilingarov era să ajungă pe fundul lacului, undeva la 1.680 de metri adîncime şi astfel să stabilească un nou record în materie. La bordul submarinelor Mir-1 şi Mir-2 se aflau cîte trei persoane, în timp ce liderul acestei expediţii, Arthur Chilingarov, urmărea cu sufletul la gură desfăşurarea misiunii alături de jurnalişti ruşi, la bordul unei platforme ancorate în apropiere. Misiunea ar fi trebuit să dureze cinci ore, timp în care scafandrii ar fi trebuit să ia eşantioane de sol, faună şi floră de pe fundul lacului Baikal. Numai că socoteala de pe uscat nu s-a potrivit cu cea din lac şi unul dintre minisubmarine a suferit pagube minore în timp ce era coborît, miercuri, de pe barjă. S-ar părea că accidentul s-a petrecut din cauza unei rafale de vînt, cu viteza de 15 metri pe secundă, iar Mir-2 s-a lovit de barjă, propulsorul său fiind avariat. Oamenii de ştiinţă ruşi mai au timp însă să înregistreze şi succese, întrucît expediţia se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, timp în care se vor efectua circa 160 de scufundări.

Lacul Baikal s-a format în urmă cu 25 de milioane de ani şi este depozitarul a 20% din rezervele mondiale de apă neîngheţată. Foca Baikal care trăieşte în acest lac este una dintre ciudăţeniile sale, fiind în continuare un mister cum această vietate reuşeşte să supravieţuiască la sute de kilometri depărtare de cel mai apropiat ocean.

Taguri articol


12