Încă un episod din „rezistenţa prin cultură” cu public restrâns s-a consumat, vineri, în urbe. De data aceasta, la Muzeul de Artă, unde a avut loc lansarea albumului de artă „Semn şi Formă” şi mini-expoziţia sculptorului Aurel Contraş, nume important în România, aflat la vârsta bilanţului creator. Prezentarea făcută de directorul instituţiei gazdă, Doina Păuleanu şi autocaracterizarea oaspetelui de seamă s-au constituit într-o adevărată lecţie de sculptură în bronz, pe care au savurat-o cei mai inimoşi din audienţă, tinerii învăţăcei în tehnica mulajului şi a turnării lucrărilor în bronz. Sculptorul a donat muzeului constănţean una dintre cele mai apreciate lucrări ale sale, „Sfântul Ioan Botezătorul\", nu întâmplător, ci şi graţie întâlnirii în plin Post al Paştelui. Totodată, oaspetele a dăruit, cu autograf, albumele aduse special pentru invitaţii săi.
Aurel Contraş s-a născut în 1938, la Căţelul românesc (Meseşenii de astăzi), un sat din Sălaj şi s-a format la începutul anilor \'70, în cadrul Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu\" din Cluj. Făcând parte din rara categorie a artiştilor care s-au afirmat cu discreţie, el şi-a păstrat crezul în menirea sa. Cum semnalează renumitul critic de artă Pavel Şuşară, în deschiderea albumului „Semn şi Formă\", pe care oaspetele Muzeului de Artă l-a lansat şi la Constanţa, Aurel Contraş a evoluat cu „încrederea nelimitată în capacitatea imaginaţiei de a crea forme noi, fără precedent în lumea vizuală\".
Venit la malul mării, după ce, în 1999, acelaşi muzeu i-a găzduit o primă expoziţie personală, Aurel Contraş a declarat în exclusivitate pentru „Telegraf”: „Sunt aici din dragoste pentru public şi pentru copiii crescuţi întru creaţie, pe lângă centrul Uniunii Artiştilor Plastici. Sunt legat de Constanţa, aici mi-am adus copiii la mare şi aici revin întotdeauna cu amintiri dintre cele mai plăcute\".