După cum animalele fug din casă când un cutremur este iminent, tot aşa putem să dezvoltăm şi noi un simţ care să anticipeze creşterea preţului la mâncare. Un semn care ar putea să ne dezvolte această capacitate de a vedea în viitor îl reprezintă declaraţiile ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, despre stagnarea preţului alimentelor. Acum două zile, Tabără anunţa că nu vor creşte preţurile, iar ieri sindicatele din agricultură au declarat că, din februarie, toate alimentele se vor scumpi cu minimum cinci procente. Creşterea cea mai mare a fost anunţată la ulei şi la pâine, un plus de 15 procente.
MATERIE PRIMĂ SCUMPĂ. Majorarea preţului pâinii a fost anunţată de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). Preşedintele patronatului, Aurel Popescu, a indicat drept cauză primară creşterea preţului materiei prime, provenită, în mare parte, din import. “Pâinea se va scumpi cu 15 procente în februarie 2011 din cauza importurilor de grâu. Doar piaţa a împiedicat o majorare până acum. Dar, după Sărbători, preţul se va duce mai departe, aşa cum cere costul grâului. Totul porneşte de la materia primă”, a declarat preşedintele ROMPAN.
CROTALIEREA, FACTOR DE CREŞTERE A PREŢURILOR. Pe lângă obişnuitele motive ale creşterii costului coşului zilnic, cum ar fi distrugerea agriculturii autohtone şi lipsa unei strategii care să limiteze exportarea materiei prime pentru produse alimentare de bază, la orizont a apărut o nouă ameninţare la adresa bugetului familial şi chiar a datinilor strămoşeşti. Este vorba despre legea crotalierii (aplicarea de mărci metalice pe urechea animalelor ca semn de recunoaştere – n.r.), care, dacă va lăsa această activitate în mâinile veterinarilor va scumpi carnea de oaie şi de miel, chiar înainte de Sărbătorile Pascale, conform crescătorilor. “Din 2011, potrivit reglementărilor UE, inventarierea animalelor şi crotalierea lor trebuie să cadă în sarcina producătorilor. În aceste condiţii, noi am cerut adoptarea unei legi care să ne permită să facem noi singuri acest lucru, şi nu să fim obligaţi să plătim unor medici veterinari, ca să nu crească costul de producţie. Dacă nu suntem ascultaţi, vom ieşi în stradă\", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei.
LOCUL ÎNTÂI ÎN UE LA CREŞTERI DE PREŢURI. Anunţatele scumpiri vin după ce în ianuarie a mai fost un val de creşteri de preţuri. Costul laptelui s-a majorat cu 20%, iar brânza s-a scumpit cu 4%. Preţul kilogramului de cartofi a fost majorat cu 12%, iar carnea s-a scumpit cu 15%. De asemenea, Institutul European de Statistică a anunţat că, în 2010, România a fost pe primul loc în UE la capitolul creşteri de preţuri.