Scumpirile alimentelor, o constantă existenţială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scumpirile alimentelor, o constantă existenţială

Eveniment 11 Februarie 2011 / 00:00 373 accesări

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (AGROSTAR), Niculae Ştefan, a declarat că dacă sectorul agricol autohoton nu va fi revitalizat prin reforme adevărate şi subvenţii la nivelul celor din UE, ne vom confrunta cu creşteri de preţuri la alimente de 4-5% la fiecare două-trei luni. \"Sectorul legume-fructe, preponderent dependent de importuri în perioada noiembrie-martie, nu poate fi resuscitat pentru că statul nostru nu sprijină investiţii în sere încălzite, iar din 2010, o dată cu eliminarea ajutorului de stat pentru gaze, ultimele suprafeţe cu sere pe care le aveam s-au închis. De asemenea, am ajuns să importam 30% din necesarul de lapte, în timp ce foarte mulţi producători din România vând laptele sub preţul de cost sau n-au unde să-l vândă. Iar sectorul cărnii de porc depinde de importuri pe toată perioada anului, într-o proporţie 70% din necesarul de consum al populaţiei din România\", a declarat Ştefan.

• DEZORGANIZARE, INVESTIŢII INSUFICIENTE, EVAZIUNE • Liderul AGROSTAR a identificat trei probleme majore ale agriculturii româneşti: o suprafaţă arabilă parcelată în patru milioane de loturi, neatragerea fondurilor europene, deci lipsa banilor, şi evaziunea fiscală, care la legume şi cereale este un fenomen întâlnit pe tot parcursul anului: “Avem o mare suprafaţă parcelată, fermierii nu sunt asociaţi, deci avem de a face cu o agricultură de subzistenţă. Pe de altă parte, avem probleme legate de investiţiile în agricultură, care la ora actuală nu se pot face decât din fonduri europene. Aceste investiţii ar duce la dezvoltarea unei infrastructuri care să preia materia primă de la producătorii locali, iar oferta de produse din producţia internă ar creşte”.

Taguri articol


12