Scutul american antirachetă nu poate intercepta noile rachete ruseşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scutul american antirachetă nu poate intercepta noile rachete ruseşti

Externe 17 Decembrie 2011 / 00:00 2193 accesări

Noile rachete balistice intercontinentale ruseşti de tip Iars, Topol-M şi Bulava nu pot fi interceptate de sistemul american de apărare antirachetă, a declarat, vineri, comandantul trupelor rachetelor strategice ruse, Serghei Karakaiev. ”Rachetele noastre au caracteristici care le fac invulnerabile pe parcursul tuturor etapelor de zbor”, a explicat el. Potrivit generalului, aceste rachete sunt caracterizate de o fază de accelerare mult mai scurtă decât cea a rachetelor de tip vechi. În cursul acestei faze, rachetele efctuează manevre intense în termeni de altitudine şi direcţie, făcând imposibilă preconizarea punctului de întâlnire pentru un interceptor. Faza iniţială de zbor, cea de accelerare, este numită de profesionişti faza activă. Tocmai în această etapă, o rachetă ia viteza necesară pentru a parcurge mii de kilometri şi a atinge ţinta. ”Inamicul are tot interesul să ne doboare rachetele în faza activă, înainte de separarea ogivelor. Pentru că, după ce se separă, trebuie detectate şi distruse una câte una, izolându-le de ţintele false care le însoţesc şi trecând de bruiajele active ce împiedică ghidarea interceptorilor”, a explicat generalul.

Rusia va dezvolta o nouă rachetă balistică intercontinentală, de 100 de tone, care va trece de viitorul scut american antirachetă, a mai declarat Serghei Karakaiev. Autorităţile ruse au decis să construiască o nouă rachetă care va avea capacitate sporită pentru a trece de presupusul sistem antirachetă american, a spus el. Noua rachetă va înlocui modelul Voievoda R-36M2 Satan. Karakaiev a anunţat că anul viitor vor fi testate 11 rachete.

Acelaşi general rus a mai ţinut să informeze că Iranul nu dispune nici de tehnologii, nici de capacităţile de producţie necesare pentru fabricarea rachetelor balistice. În ultimii ani, presa internaţională a scris de mai multe ori despre testarea unor rachete balistice de către Teheran. Generalul se îndoieşte că rachetele iraniene ar putea fi dotate cu o rază de acţiune suficientă pentru a lovi teritoriul european, într-un viitor apropiat. Potrivit generalului, chiar dacă se presupune că, într-o zi, Iranul va crea rachete balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, punerea lor în serviciu nu poate fi avută în vedere decât pe termen foarte lung. Statele occidentale suspectează Iranul că încearcă să obţină arma nucleară, sub pretextul unui program civil.

ÎNGRIJORARE POLONEZĂ Polonia are încredere în Moscova dar este îngrijorată de eventuala desfăşurare de rachete ruseşti de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, a anunţat ambasadorul polonez în Rusia, Voitsekh Zaionchkovsky. Potrivit diplomatului, enclava Kaliningrad nu trebuie transformată într-un poligon militar, ci să devină o platformă de cooperare ruso-poloneză şi ruso-europeană. Dmitri Medvedev a promis, la 23 noiembrie, desfăşurarea în vestul şi sudul Rusiei a unor sisteme ofensive moderne care să garanteze distrugerea instalaţiilor europene ale scutului, dacă SUA continuă desfăşurarea.



12