Scutul american antirachetă, operaţional într-un an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Scutul american antirachetă, operaţional într-un an

Externe 31 Ianuarie 2007 / 00:00 671 accesări

Directorul adjunct al Agenţiei americane de Apărare Antirachetă a declarat că scutul antirachetă ar trebui să devină eficient într-un an, perioadă pe parcursul căreia vor fi testate noi tehnologii. Manevrele militare efectuate de autorităţile de la Phenian şi Teheran au subliniat necesitatea dezvoltării unui scut antirachetă eficient de către Statele Unite. Războiul dintre Israel şi miliţiile şiite Hezbollah a readus în atenţie pericolul rachetelor balistice şi utilizarea lor de către grupări militante.

Statele Unite au activat sistemul terestru în vara anului 2006 cînd Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune şi şase rachete cu rază scurtă. Racheta intercontinentală nord-coreeană de tip Taepodong 2 a căzut în Marea Japoniei la scurt timp după lansare, dar se pare că testul cu rachete de rază scurtă a reuşit, consideră generalul de brigadă Patrick O'Reilly, directorul adjunct al Agenţiei americane de Apărare Antirachetă. Acesta a mai precizat că armata americană nu va anunţa oficial momentul în care sistemul va deveni operaţional. Generalul O'Reilly a anticipat că sistemul va putea proteja teritoriul american împotriva rachetelor inamice în cel mult un an de zile, în paralel cu derularea testelor şi dezvoltarea proiectului.

Sistemul antirachetă, format din baze de interceptare terestre şi marine şi sisteme radar sofisticate, s-a dovedit eficient în 14 din cele 15 teste efectuate pînă în prezent. Pînă la sfîrşitul anului 2007, programul se va concentra în special pe protejarea Statelor Unite de ameninţările provenind din Coreea de Nord şi Orientul Mijlociu, extinzînd apoi programul în beneficiul aliaţilor administraţiei de la Washington. După 2008, armata americană se va axa pe contracararea atacurilor neconvenţionale şi pe inventarierea interceptorilor şi senzorilor.

Zona de Apărare a Teatrului la Înaltă Altitudine (THAAD), sistem implementat de Lockheed Martin Corp, a interceptat o rachetă lansată de pe o navă. Acesta a fost primul test efectuat de la stabilirea centrului de operaţiuni în arhipelagul Hawaii. Două alte teste sînt programate în acest an, alături de alte trei manevre de interceptare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. Statele Unite dispun de 14 baze de interceptare amplasate în Alaska şi de două în California, în special pentru a contracare un eventual atac din partea Coreei de Nord. Numărul bazelor din Alaska va fi suplimentat pînă la 21 în opt luni. Pînă în 2011, Pentagonul va amplasa 40 de sisteme de interceptare în Alaska şi patru la baza aeriană Vandenberg din California. Totodată, autorităţile americane au demarat negocierile cu Polonia şi Cehia pentru amplasarea a zece sisteme terestre de interceptare şi a unei staţii radar sofisticate.

Întrebat în legătură cu îngrijorările oficialilor ruşi, generalul O'Reilly a declarat că Statele Unite poartă discuţii cu oficialii de la Moscova şi speră să convingă Rusia că amplasarea acestor baze contribuie şi la sporirea securităţii sale. Rusia s-a arătat foarte îngrijorată de prezenţa tehnologiei americane în Polonia şi Cehia, două foste state satelit ale Uniunii Sovietice. Generalul american nu a prezentat un calendar al negocierilor cu Polonia şi Cehia, dar a precizat că Statele Unite analizează toate opţiunile în cazul în care cele două state refuză propunerea administraţiei de la Washington. Opinia publică din ambele ţări se împotriveşte acestui proiect. Cîteva sute de manifestanţi au protestat luni, în centrul capitalei cehe, împotriva proiectului american de amplasare a unei staţii radar sofisticate pe teritoriul ţării lor, în cadrul scutului antirachetă.



12