Scuza eșecului Iohannis a uitat că a început campania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lecitină... electorală

Scuza eșecului Iohannis a uitat că a început campania

Eveniment 13 Noiembrie 2014 / 00:00 1186 accesări

PRIMA RUNDĂ: 1-0 Prima confruntare televizată Victor Ponta - Klaus Iohannis a trecut, fiind câştigată în mod clar de candidatul PSD-UNPR-PC. Pentru a vedea o dezbatere între prezidențiabili, Iohannis a avut nevoie de câteva găini moțate care au ilustrat metaforic ”curajul” lui de a apărea ”pe sticlă”. Presa și analiștii de tot soiul s-au întrecut în analize și detalii cu privire la întâlnire. Totul a fost monitorizat, analizat, cântărit, despicat în 16 și întors pe toate fețele. Trăgând linie, putem concluziona că Ponta i-a dat lecții lui Iohannis, de orice parte ai privi dezbaterea. El s-a situat în mod clar pe post de învingător, venit să demonstreze că are temele făcute, că are planuri, proiecte și că poate fi președinte, în timp ce Iohannis a încercat să controleze psihologic dezbaterea cu zâmbetul său ironic, care nu avea acoperire, căci venise cu mâna în... buzunar și cu acuze, uitând însă că nu are nici aplombul, nici mobilitatea şi nici informaţiile necesare cu care să combată obiectiv. Mai mult, Iohannis s-a plâns că a intrat ”în ring” fără a fi pregătit, fără să se încălzească. Îi reamintim prezidențiabilului că această campanie a început în luna octombrie. Nu înțelegem de cât timp are nevoie pentru a se... încălzi?

GAFE... În debutul emisiunii s-a vorbit prea mult (40 de minute din cele 90) despre culisele alegerilor în străinătate, de parcă întregul viitor al țării stătea doar în subiectul cu pricina. Așa am aflat că oamenii lui Iohannis s-ar fi dus în diaspora și au date EXACTE cu privire la numărul românilor ce lucrează în străinătate, deşi prezidențiabilul nu avea habar unde se află cea mai mare comunitate de români și nici de câte secții ar fi nevoie. De cealaltă parte, Ponta, stăpân pe situație, i-a explicat că recomandările Comisiei de la Veneția și prevederile CCR aflate în vigoare trebuie respectate pentru a nu exista motiv de anulare a alegerilor. Iohannis, în schimb, era preocupat de câte minute mai sunt. Ponta a punctat că un număr de 132 de reprezentanți ai ACL au lipsit din birourile secțiilor de votare din străinătate la primul tur, motiv pentru care acum Ministerul de Externe a fost nevoit să suplimenteze personalul care supraveghează alegerile în străinătate, folosind bani publici.

GAFE... O gafă majoră pe care a făcut-o Iohannis a fost cea legată de Cernăuţi şi Chişinău. Întrebat dacă este adevărat că nu a fost niciodată în cele două oraşe, Iohannis a confirmat, motivându-și gestul într-un mod incredibil: ”Acele localități, țin să vă atrag atenția, încă nu se află pe teritoriul României”. A doua gafă a fost cea legată de Constituție. Iohannis a vorbit despre imunitatea președintelui și a invocat art. 92 din Constituție, însă Ponta a replicat rapid și i-a atras atenția că a greșit articolul la care trebuia să facă referire, explicându-i că președintele are tot atâta imunitate cât are și un parlamentar, nimic în plus. Apoi Iohannis a vorbit de corupţie, în timp ce Ponta i-a spus că acest flagel trebuie combătut nu doar la adversarii politici, ci peste tot, amintindu-i acelistului că actualul şef al DNA a fost propus de el, președintele ICCJ - tot de el, la fel la CSM și ANI. ”Tot ce am făcut ca premier voi face ca președinte”, a spus Ponta. Enervat că premierul îl corecta, Iohannis i-a cerut să nu îl mai întrerupă, în timp ce Ponta i-a atras atenția că ar trebui să fie mai calm și mai ponderat. S-a vorbit şi despre pensii şi am aflat că Iohannis a minţit în legătură cu pensia soacrei sale, că nu are habar câţi pensionari sunt în România, care e pensia minimă şi ce e de făcut pentru oamenii în vârstă.

...PESTE GAFE Întrebarea de final pe care Iohannis trebuia să i-o adreseze lui Ponta a marcat încă un punct pentru candidatul PSD: ”Ne-aţi spus că aţi votat în tinereţe cu Ion Raţiu. Pe urmă aţi spus că aţi votat cu candidatul liberal. Pot să contez şi de data aceasta pe votul dvs?”. Răspunsul lui Ponta a venit instantaneu: ”Nu, domnule Iohannis, pentru că sunteţi doar o poleială a lui Ion Raţiu şi a lui Crin Antonescu. În interior, sunteţi Traian Băsescu. Şi nu l-am votat niciodată pe Traian Băsescu”.

Vocea politicului

Bolcaș: ”Un absolvent îl bătea din fugă pe Iohannis”

Reacţiile politicienilor după această primă confruntare electorală directă au variat între ”succes”, ”dezamăgire” şi ”dezastru”. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că s-a pregătit pentru funcția de președinte al României, nu pentru dezbaterea electorală cu contracandidatul său, pentru ca electoratul să știe ce vrea să facă dacă va câștiga alegerile. El nu a dorit să comenteze prestația lui Iohannis, menționând doar că se bucură că acesta a venit la dezbatere. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a constatat că a fost o confruntare între Ponta şi moderatorii de la Realitatea, căci Iohannis nu prea a contat, fiind ”un om chinuit, forţat să candideze”. Deputatul PSD Florin Iordache a apreciat că prezidențiabilul ”nu știu, spune-mi dumneata” are serioase lacune în domenii foarte importante. Și analistul Adrian Moraru a susținut că dezbaterea a fost mai degrabă un ”test”. Liderul PP-DD, Dan Diaconescu, a arătat că ”ACL a trimis un candidat mult prea slab”, care a gafat. Avocatul Lucian Bolcaș a criticat felul în care s-a prezentat Iohannis la dezbatere, considerând că nu doar că nu a știut noțiuni din Constituție, dar nici ”de politologie sau sociologie, pe care trebuie să le stăpânească un candidat la Președinție. Un absolvent de la „Ștefan Gheorghiu“ îl bătea din fugă. A spus o chestie extraordinară, care m-a încrâncenat: dacă veți vota cu un președinte greșit, veți da Justiția pe mâna corupției. Dar, iertați-mă, Justiția e la mâna președintelui? Printre bâlbe, spunea că avem trei Parchete”. La rândul său, președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, a criticat aspru prestația candidatului ACL: ”Cum să pariezi pe asemenea cal? Poate onest ar fi să arunce prosopul și să spună „mă retrag“, cum fac nemții când nu pun în vânzare rebuturi de fabricație”.



12